Începând de astăzi (joi - n.r.), o nouă echipă preia conducerea Forţelor Armate ale Ucrainei, anunţă preşedintele Volodimir Zelenski în alocuţiunea sa video zilnică în care se adresează compatrioţilor, după ce anterior informase pe reţelele sociale că a avut o întâlnire cu generalul Valeri Zalujni, comandantul armatei ucrainene, despre a cărui demitere se vorbea de mai multe săptămâni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Astăzi am decis să reînnoiesc conducerea Forţelor Armate ale Ucrainei”, anunţă Zelenski, care spune că a avut cu Zalujni „o discuţie sinceră despre ceea ce trebuie schimbat în armată”, punctând că este vorba despre „schimbări urgente”.

„Dragi oameni! Începând de astăzi, o nouă echipă de conducere preia conducerea Forţelor Armate ale Ucrainei. Vreau ca soldaţii noştri din Robotîne sau Avdiivka, Statul Major şi Statul Major General să aibă aceeaşi viziune asupra războiului”, a anunţat Zelenski în discursul său video.

„Îi sunt recunoscător generalului Zalujni pentru cei doi ani de apărare. Sunt recunoscător pentru fiecare victorie pe care am obţinut-o împreună şi le mulţumesc tuturor soldaţilor ucraineni care îndură cu eroism acest război”, a declarat Zelenski în alocuţiunea sa de joi seara.

El precizează că i-a propus generalului Zalujni să continue să facă parte din echipa statului ucrainean. „I-aş fi recunoscător pentru consimţământul său”, spune preşedintele.

Liderul ucrainean precizează că în discuţia cu Zalujni, una dintre „sutele” conversaţii pe care le-a avut cu el în timpul războiului, a făcut analiza situaţiei de pe front. „Am discutat despre linia frontului. Ameninţări, direcţii, toate provocările. Avdiivka - acţiunile extraordinare ale soldaţilor noştri şi dificultăţile extraordinare în apărarea oraşului. Direcţia Zaporojie este una foarte dificilă. Direcţiile din sud - provocări pentru regiunea Harkov. Capacităţile Ucrainei din acest an. Al treilea an de război total”, a sumarizat preşedintele.

FIECARE AN DE RĂZBOI A FOST DIFERIT

Zelenski a explicat însă că fiecare an al războiului început în 24 februarie 2022, când Rusia şi-a început invazia la scară largă în Ucraina, a avut propriul său caracter şi este nevoie ca 2024 să fie anul decisiv pentru atingerea obiectivelor Ucrainei.

„Experienţa celor doi ani de război ne-a convins că doar înfrângerile Rusiei aduc pacea mai aproape. Rusia nu poate accepta pur şi simplu existenţa unei Ucraine independente, însuşi faptul că ţara noastră este independentă. Dar Rusia va trebui să se obişnuiască cu puterea noastră”, a spus Zelenski, care a făcut o caracterizare a fiecărui an de război.

„Primul an - am supravieţuit. Am început să ne recâştigăm teritoriul. Am demonstrat lumii că Rusia poate pierde. În al doilea an al acestui război, am câştigat Marea Neagră. Am câştigat iarna. Am dovedit că putem recâştiga controlul asupra cerului ucrainean. Dar, din păcate, nu am reuşit să atingem obiectivele ţării noastre pe teren”, recunoaşte Zelenski, referindu-se la eşecul contraofensivei lansate în vară.

„Trebuie să fim sinceri: sentimentul de stagnare în zonele sudice şi dificultăţile în luptele din regiunea Doneţk au afectat starea de spirit a populaţiei. Ucrainenii vorbesc mai puţin despre victorie. Dar spiritul ucrainean nu şi-a pierdut încrederea în victorie. Ucraina îşi păstrează şansa istorică. Este de datoria noastră să o folosim”, subliniază preşedintele.

„Acest an trebuie să devină timpul Ucrainei - timpul în care fiecare soldat ucrainean va şti, ca şi înainte, că statul ucrainean şi armata ucraineană sunt capabile să învingă”, adaugă el înainte de a anunţa că face mai multe schimbări în conducerea armatei.

„NU ESTE VORBA DE POLITICĂ”. CE CRITERII A AVUT ZELENSKI

„Nu este vorba despre nume. Şi mai ales nu este vorba despre politică”, a ţinut să sublinieze Zelenski. „Este vorba despre sistemul armatei noastre, despre gestionare în cadrul Forţelor Armate ale Ucrainei şi despre atragerea experienţei de luptă a comandanţilor din acest război. Fiecare soldat, fiecare sergent şi fiecare ofiţer care vede linia frontului înţelege ce soluţii sunt necesare. Acţiunile armatei trebuie să fie semnificativ mai avansate din punct de vedere tehnologic. Statele majore de la toate nivelurile trebuie să cunoască şi să simtă linia frontului la fel de bine ca soldaţii de pe teren”, explică Zelenski motivele pentru care a decis să facă schimbări la conducerea armatei.

„Comandanţii de luptă din acest război, comandanţii din teren, trebuie să îşi pună în aplicare experienţa lor specială la nivelul întregii armate - în conducere”, spune Zelenski pregătindu-şi terenul pentru anunţul că generalul Oleksandr Sîrski, comandantul forteţelor terestre, este noul comandant şef al armatei ucrainene, înlocuindu-l pe Valeri Zalujni.

Preşedintele a dezvăluit că în prezent, în armata ucraineană sunt înrolaţi aproape un milion de oameni, dar până în prezent, spune el, majoritatea dintre ei nu au experimentat linia frontului la fel de mult ca o minoritate care se află pe linia frontului, luptând efectiv. „Acest lucru înseamnă că avem nevoie de o abordare diferită, în special în ceea ce priveşte rotaţiile. O abordare diferită a gestionării din prima linie. O abordare diferită în ceea ce priveşte mobilizarea şi recrutarea. Toate acestea vor oferi un mai mare respect soldatului şi vor readuce claritatea în război”, punctează Zelenski.

NOUL COMANDANT AL ARMATEI ESTE GENERALUL OLEKSANDR SÎRSKI

„Toţi cei a căror experienţă va servi la reînnoirea Forţelor Armate sunt selectaţi cu atenţie. Am avut zeci de discuţii cu comandanţi de diferite niveluri. În special, astăzi am vorbit cu generalii de brigadă Andrii Hnatov, Mîhailo Drapatî, Ihor Skîbîuk şi cu coloneii Pavlo Palisa şi Vadîm Suharevski”, a detaliat el. „Toţi aceştia sunt luaţi în considerare pentru funcţii de conducere în armată şi vor servi sub conducerea celui mai experimentat comandant ucrainean, generalul-colonel Oleksandr Sîrski, un comandant de luptă. Acesta are o experienţă de succes în domeniul apărării, după ce a condus operaţiunea de apărare a Kievului. De asemenea, are o experienţă de succes în ofensivă - operaţiunea de eliberare a Harkovului. L-am numit pe colonelul general Sîrski în funcţia de comandant-şef al Forţelor Armate ale Ucrainei”, îşi anunţă Zelenski compatrioţii.

El spune că se aşteaptă şi la alte schimbări în cadrul Forţelor Armate ale Ucrainei în viitorul apropiat şi a cerut „un plan de acţiune realist şi detaliat pentru Forţele Armate ale Ucrainei pentru 2024”, care să ţintă cont de situaţia reală de pe câmpul de luptă acum şi de perspective.

CE PROBLEME A DETECTAT ZELENSKI

Preşedintele a dat şi câteva linii directoare pentru noul plan, reliefând în acelaşi timp probleme şi disfuncţionalităţi pe care le-a depistat:

- Fiecare brigadă de luptă din prima linie ar trebui să primească arme occidentale eficiente - ar trebui să existe o redistribuire echitabilă a acestor arme în favoarea primei linii a frontului.

- Trebuie rezolvate problemele logistice. Avdiivka nu ar trebui să aştepte ca generalii să afle unde sunt dronele lor blocate în depozite, a punctat Zelenski.

- Fiecare general trebuie să cunoască linia frontului. Dacă un general nu cunoaşte linia frontului, el nu serveşte Ucraina, avertizează preşedintele.

- Trebuie corectate nivelurile excesive şi nejustificate ale personalului.

- Trebuie să construim un sistem eficient de rotaţii în armată. Experienţa anumitor brigăzi de luptă ale Forţelor Armate ale Ucrainei şi a unităţilor Serviciului de Stat de Grăniceri al Ucrainei, unde există un astfel de sistem, poate fi folosită ca bază. Rotaţiile sunt o necesitate.

- Există o necesitate clară de a îmbunătăţi calitatea pregătirii soldaţilor - doar soldaţi instruiţi pentru linia întâi.

Zelenski a reamintit că un nou tip de forţă este în curs de creare în cadrul Forţelor Armate, o secţiune dedicată dronelor pe care o anunţase la începutul acestei săptămâni - Forţa sistemelor fără pilot. Primul comandant urmează să fie numit, a menţionat Zelenski, precizând că noul comandant-şef al armatei, generalul Sîrski îşi va prezenta echipa în zilele următoare „pentru a reporni Forţele Armate ale Ucrainei”.

„2024 poate fi un an de succes pentru Ucraina doar dacă vom face schimbări eficiente în centrul apărării noastre, care este reprezentat de Forţele Armate ale Ucrainei. Suntem cu toţii mândri de armata noastră şi trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a face din armata ucraineană o armată câştigătoare. Vă mulţumesc fiecăruia dintre voi care credeţi în Ucraina, luptaţi pentru Ucraina, lucraţi pentru victoria noastră şi ajutaţi - ajutaţi Ucraina! Glorie Ucrainei!” şi-a încheiat Volodimir Zelenski alocuţiunea video de joi seară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.