Preşedintele Volodimir Zelenski a comentat vineri seara, în alocuţiunea sa video, deciziile unilaterale ale „vecinilor” luate după ce Comisia Europeană a ridicat restricţiile de import pentru cerealele ucrainene, sugerând, aşa cum Kievul a mai spus deja, că se va adresa instanţelor internaţionale de arbitraj dacă produsele ucrainene vor continua să fie interzise.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comisia Europeană a decis vineri să ridice restricţiile impuse în luna mai importurilor de cereale ucrainene, valabile în cinci ţări, între care România, dar a cerut Kievului să elaboreze un plan de măsuri eficiente pentru controlul transporturilor. Imediat, Polonia şi Ungaria au anunţat că vor impune propriile restricţii, la nivel naţional, în timp ce Bucureştiul a transmis că aşteaptă să vadă planul de acţiune a Kievului. Bulgaria, în schimb, a anunţat joi, că nu va mai impune niciun fel de restricţii importurilor ucrainene.

„Am avut o discuţie cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. UE a anulat măsurile restrictive împotriva exporturilor noastre agricole. Acum este important ca unitatea europeană să funcţioneze la nivel bilateral - cu vecinii noştri. Avem nevoie ca vecinii noştri să sprijine Ucraina în vremuri de război. Europa câştigă întotdeauna atunci când acordurile funcţionează şi promisiunile sunt respectate. Iar dacă deciziile vecinilor nu sunt de vecinătate, Ucraina va răspunde într-un mod civilizat”, a spus Zelenski.

El a precizat că a avut „o întâlnire îndelungată” cu oficiali guvernamentali şi cu Biroul adminstraţiei sale pentru a discuta despre „tacticile viitoare de apărare a tratatelor şi a comerţului liber în UE”, aluzie la o posibilă recurgere la arbitrajul internaţional al OMC.

„Ajutându-ne unii pe alţii şi apărând libertatea noastră comună în Europa, inclusiv libertatea economică, îi întărim pe toţi în Europa. Iar acest lucru este deosebit de important acum, în faţa agresiunii genocidare declanşate de Rusia”, a punctat Zelenski.

 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.