Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a dedicat discursul său de duminică, din ziua de război cu numărul 200, apărătorilor Ucrainei, el mulţumindu-le tuturor celor din armată, de la infanterie până la forţele aeriene, forţele navale şi serviciile de informaţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Este ziua 200 de resistenţă. De luptă. Războiul poporului nostru. Pentru libertate, pentru independenţă, pentru dreptul de a fi. În aceste 200 de zile, au reuşit multe, dar ce este cel mai important, drept urmare şi cel mai dificil, urmează. Şi vreau să le dedic acest discurs celor care sunt înainte. Cărora le este cel maai greu acum, când fac cel mai important lucru.

Aceştia sunt toţi apărători ai Ucrainei. Toţi cei care au rezistat cu curaj timp de 200 de zile, fiind exact motivul pentru care Ucraina rezistă. Puternică şi de aceea suntem liberi.      De nezdrobit şi de aceea suntem independenţi. Luptătorii nooştri, care l-au oprit pe inamic într-un mod eroic, acum îi împing pe ocupanţi în afară către nord, sud şi est. În toate direcţiile, dar mişcându-se într-o singură direcţie – înainte şi către victorie.

200 de zile de rezistenţă ucraineană. Aproape 5000 de ore. Aproape 300.000 de minute. Aproape 20 de milioane de secunde. Şi tot atâtea motive pentru a le spune ‘mulţumesc’ tuturor celor care au făcut asta posibil. De milioane de ori. Să le spunem că noi credem în ei, credem în victoria lor”, a spus Zelenski.

El a vorbit despre distrugerile aduse de armata ucraineană invadatorilor ruşi şi despre zonele apăraate şi eliberate: “Le mulţumesc tuturor celor care în 200 de zile au distrus peste 2.000 de tancuri inamice, 4.500 de vehicule blindate, peste 1.000 de sisteme de artilerie inamice, 250 de avioane şi 200 de elicoptere, aproape 1.000 de drone, 15 nave şi ambarcaţiuni, mii de alte echipamente ale inamicilor. Au eliberat sute de oraşe şi sate. Au distrus planurile inamicilor. Au apărat Kievul. Ne-au salvat capitala şi astfel ne-au menţinut credinţa în victorie. Care au apărat Harkiv, Mikolaiv, Cernihiv, Odesaa, Zaporojie, Dnipro. Au apărat Mariupol şi Azovstal. Au eliberat regiunea Kiev, regiunea Jîtomîr, regiunea Cernihiv, regiunea Sumî. Bucha, Irpin, Borodianka, Vorzel, Hostomel, Makariv, Ohtîrka, Sumî. Şi acum Balaklia, Izium, Kapiansk.

Toţi cei care au eliberat, eliberează şi vor elibera toate teritoriile temporar ocupate ale Ucrainei. (...) Care au muncit la 200 la sută în aceste 200 de zile”.

Inamicii au spus că s-au rătăcit, că merceau la un exerciţiu. I-aţi învăţat multe. Abilitatea de a se îmbrăca repede şi a pleca de pe pământul nostru şi înţelegerea faptului că prin abandonarea echipamentelor şi armelor acest lucru se poate face mult mai rapid şi mai uşor.

Mulţi nu vor uita niciodată ce îi aşteaptă pe toţi musafirii nepoftiţi în Ucraina. Luptătorii noştri.

Astăzi, toată lumea observă acţiunile noastre în nordul, sudul şi estul Ucrainei. Lumea este impresionată. Inamicul este panicat. Ucraina este mândră de voi, crede în voi, se roagă pentru voi şi vă aşteaptă.

Calea către victorie este una dificilă. Dar suntem siguri: voi sunteţi capabili. Veţi ajunge la frontiere, în toate secţiunile. O să ne vedeţi frontierele şi o să vedeţi spatele inamicilor. O să vedeţi strălucirea din ochii oamenilor noştri şi a călcâielor ocupanţilor. Ei le vor numi “gesturi de bunăvoinţă”. Noi o vom numi victorie.

Credem în voi, în cei care şi-au făcut treaba riscându-şi viaţa, apărându-şi ţara în toate cele 200 de zile, la -15 grade Celsius sau la +35 de grade, la ora 02.00 noaptea sau la 06.00 dimineaţa, sau într-o zi normală de luni sau de Ziua Independenţei, în ciuda oboselii, tensiunii şi pericolului.

Care au fost pregătiţi. Care nu acordă atenţie zvonurilor şi bârfelor. Care nu citesc ştiri false pe internet, ci scriu istorie în viaţa reală. Istoria independenţei. Istoria victoriei. Istoria Ucrainei. Luptătorii noştri, apărătorii noştri. Pentru noi, voi sunteţi categoric prima armată din lume”, a mai spus Zelenski.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.