Preşedintele francez Emmanuel Macron l-a decorat cu Legiunea de onoare pe omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, pe care l-a primit la Palatul Élysée, la o cină de lucru pe tema Războiului din Ucraina şi livrarea de armament Kievului, împreună cu cancelarul Olaf Scholz, relatează Le Journal du Dimanche.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Emmanuel Macron a făcur acest anunţ pe reţele de socializare.

Un ”omagiu Ucrainei şi poporului său. Omagiu ţie, dragă Volodimir, pentru curajul şi angajamentul tău”, scrie şeful statului francez.

Preşedintele ucrainean le-a cerut, la Paris, miercuri seara, aliaţilor săi să-i livreze avioane de luptă ”cât mairapid”, pentru a respinge ofensiva Rusiei, după ce a făcut acelaşi lucru la Londra cu câteva ore mai înainte, în cadrul unui turneu european.

Emmanuel Macron şi Olaf Scholz au tărăgănat, în faţa presei, problema avioanelor, o nouă etapă în susţinerea Ucrainei, în care premierul britanic Rishi Sunak pare că a deschis calea cu prudenţă.

Şeful statului francez a promis să-şi continue ”efortul” ”livrărilor de material în domeniul apărării” în funcţie de ”nevoi operaţionale” pe care urma să le discute la cina de lucru.

”Noi suntem alături de Ucraina”, ”cu hotărârea de a o însoţi către victorie şi restabilirea drepturilor sale legitime”, a declarat el.

El a anunţat că vrea să ”construiască pacea” împreună cu Volodimir Zelenski, printr-o ”Conferinţă Internaţională” cu un ”maximum de parteneri”.

Cancelarul german Olaf Scholz şi-a exprimat satisfacţia faţă de faptul că ”preşedintele (ucrainean Volodimir Zelenski) participă personal la această primă reuniune din acest an a şefilor de stat şi de guverne din UE, un semnal de solidaritate europeană”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.