Luptele aprige continuă în estul regiunii Doneţk, unde în 24 de ore forţele ucrainene au respins peste 100 de atacuri ruseşti reuşind să-şi menţină poziţiile şi să nu cedeze teritoriu, a anunţat vineri seara preşedintele Volodimir Zelenski. El a spus că în anumite zone sunt pregătite „succese viitoare” şi a sugerat că aceasta este baza pe care Ucraina îţi construieşte un „plan de pace” pe care l-a prezentat partenerilor occidentali invitându-i să se implice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„M-am adresat participanţilor la forumul de securitate de la Halifax, Canada, care este unul dintre forumurile mondiale de securitate. Încă o dată, am prezentat formula de pace ucraineană şi am invitat Canada şi pe ceilalţi parteneri ai noştri să aleagă pentru ei înşişi o componentă a formulei de pace în care să-şi arate cât mai mult posibil leadership-ul. Acesta este sensul modului în care ne prezentăm propunerile pentru restabilirea păcii. Le-am împărţit în elemente - în ce constă agresiunea rusă. Şi facem totul pentru a neutraliza fiecare dintre aceste elemente şi pentru a-l neutraliza pe agresor. În fiecare zi, primesc un feedback foarte pozitiv din lume cu privire la această abordare a noastră - marii lideri susţin spiritul ucrainean constructiv. Şi cred că vom reuşi să punem în aplicare formula noastră de pace”, a arătat Volodimir Zelenski.

„Luptele aprige din regiunea Doneţk continuă până în prezent, nu a existat nicio atenuare a ostilităţilor sau vreun răgaz. Doar ieri au fost respinse aproximativ o sută de atacuri ruseşti în regiunea Doneţk. Toţi luptătorii noştri care rezistă în Donbas sunt adevăraţi eroi. (...) Nicăieri pe linia frontului nu cedăm în faţa inamicului. Răspundem peste tot, menţinem poziţiile peste tot. Pregătim succese viitoare în anumite zone”, le-a spus Zelenski compatrioţilor în mesajul video pe care obişnuieşte să-l transmită la sfârşitul fiecărei zile.

SITUAŢIA ENERGIEI ELECTRICE, ÎNCĂ DIFICILĂ

El a arătat că situaţia dificilă în ceea ce priveşte aprovizionarea cu energie electrică persistă înt 17 regiuni şi în capitală, dar cele mai grele situaţii sunt în regiunea Odesa, Vinniţia şi Ternopil.

„Pe tot parcursul zilei, personalul din domeniul energiei a lucrat pentru a restabili posibilitatea tehnică normală de furnizare a energiei electrice, ca urmare, astăzi există deja mult mai puţine opriri de urgenţă. Începând de seara, în majoritatea regiunilor în care continuă opririle de curent electric au fost stabilite programe orare de stabilizare. Opririle de urgenţă au fost utilizate într-o măsură mai mare în regiunea Odesa şi în Kiev”, a menţionat Zelenski.

În Hersonul recent recucerit au fost deschise primele două puncte speciale în care oamenii pot veni să-şi încarce telefoanele, să se încălzească, să bea ceai şi să primească ajutor. „Am asigurat servicii de comunicare acolo, există Starlinks, etc. Ştim că este foarte dificil pentru oameni, pentru că ocupanţii au distrus totul înainte de a fugi. Dar noi vom reconecta totul, vom restabili totul”, a promis preşedintele ucrainean.

UCRAINA AŞTEAPTĂ DE LA UE ÎNCĂ 3 MILIARDE DE EURO PÂNĂ LA SFÂRŞITUL ANULUI

El a spus că energia a fost tema principală a discuţiilor pe care le-a avut vineri cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, care s-a aflat la Kiev. De asemenea, au discutat în detaliu despre cooperarea financiară dintre Ucraina şi Uniunea Europeană şi despre nevoile de finanţare ale Ucrainei până la sfârşitul anului şi în anul următor.

„În acest an, ne aşteptăm la două tranşe de ajutor macrofinanciar - 2,5 miliarde de euro în noiembrie şi 0,5 miliarde de euro la începutul lunii decembrie”, a precizat Zelenski. „Am discutat, de asemenea, despre noile sancţiuni împotriva Rusiei, care ar putea fi introduse la nivel european”, a adăugat el.

CUM AJUTĂ IRLANDA UCRAINA

Zelenski a menţionat că a vorbit vineri şi cu comunitatea studenţilor din Irlanda, care ar putea ajuta Kievul din punct de vedere mediatic. „Am vorbit astăzi cu comunitatea studenţească din Irlanda - o ţară care ne sprijină în mod fundamental. Deşi este o ţară neutră din punct de vedere militar, Irlanda apără cu tărie valorile europene şi ne ajută din punct de vedere politic şi umanitar. Le-am adresat irlandezilor două solicitări. Prima este de a promova la nivel paneuropean necesitatea de a consolida sancţiunile împotriva Rusiei. A doua este să ne ajute să răspândim adevărul despre evenimentele din Ucraina şi despre teroarea rusă”, a arătat Zelenski.

CONVORBIRE CU RECEP ERDOGAN

De asemenea, preşedintele ucrainean a spus că a vorbit la telefon cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, căruia i-a mulţumit pentru eforturile depuse în vederea extinderii iniţiativei pentru exportul de cereale pe Marea Neagră, un acord pe care Rusia a acceptat în cele din urmă să-l prelungească pentru încă 120 de zile. Zelenski a menţionat din nou şi o nouă iniţiativă umanitară, „Cereale din Ucraina”, de care pomenise şi zilele trecute fără să dea prea multe detalii. El şi-a exprimat speranţa că Turcia se va implica şi în aplicarea acestei iniţiative. „Bineînţeles, s-a acordat atenţie atât cooperării în domeniul securităţii, cât şi situaţiei energetice”, a mai spus Zelenski în legătură cu discuţia pe care a avut-o cu Erdogan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.