Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că în cursul unei discuţii telefonice pe care a avut-o cu preşedintele Emmanuel Macron duminică, a încheiat un "acord foarte important" privind instruirea piloţilor ucraineni în Franţa, informează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Coaliţia noastră de luptători moderni devine tot mai puternică", a spus el în discursul său video nocturn.

Zelenski nu a detaliat ce fel de pregătire le va fi furnizată piloţilor ucraineni, în condiţiile în care Franţa nu are avioanele de luptă F-16 pe care Danemarca şi Olanda le-au oferit recent Ucrainei. Franţa are în dotarea armatei sale avioane de luptă Rafale de producţie franceză şi avioane Mirage 2000 din generaţia anterioară.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Zelenski a declarat că el şi Macron au discutat, de asemenea, despre ce ar putea face Franţa pentru a ajuta la protejarea oraşului şi a regiunii ucrainene Odesa, esenţială pentru exporturile de cereale, dar vizată tot mai des de atacurile Rusiei, dar, la fel, nu a dat detalii.

Ministerul francez de Externe a declarat luna trecută că îşi va consolida sprijinul militar pentru Ucraina, în special în ceea ce priveşte consolidarea capacităţilor de apărare aeriană.

Luna trecută, Volodimir Zelenski a fost într-un turneu în Suedia, Olanda, Danemarca şi Grecia, la capătul căruia a obţinut asigurări că Ucraina va primi avioanele F-16 pe care le cere de mult timp. Olanda, Danemarca şi Norvegia vor furniza Ucrainei avioanele în momentul în care Kievul va avea personal pregătit şi infrastructura necesară pusă la punct.  Zelenski a cerut, de asemenea, Suediei să-i furnizeze avioane Gripen. 

Între timp, piloţii ucraineni au început deja pregătirea pentru F-16 în Danemarca, iar Grecia va ajuta şi ea la aceste eforturi. SUA au anunţat, de asemenea, că vor pregăti pe teritoriul american piloţi ucraineni pentru F-16. Un alt centru de pregătire a piloţilor ucraineni pentru F-16 ar urma să fie în România.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.