În total 26 de persoane - majoritatea studenţi militari - au murit în urma prăbuşirii unui avion militar de transport, vineri, în timpul unui zbor de antrenament, în estul Ucrainei, potrivit unui ultim bilanţ, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ucraina a pierdut 26 dintre fiii săi”, a anunţat sâmbătă, pe Facebook, preşedintele Volodimir Zelenski, care a decretat o zi de doliu naţional, sâmbătă.

Un bilanţ anterior anunţa 22 de morţi şi doi dispăruţi.

La bordul avionului se aflau 27 de persoane - şapte membri ai echipajului şi 20 de studenţi la Universitatea Naţională ucraineană de Aviaţie de la Harkov (est).

Doi studenţi au supravieţuit catastrofei, însă unul dintre ei, care se afla într-o ”stare extrem de gravă”, a murit sâmbătă dimineaţa, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Al doilea rănit a suferit o comoţie cerebrală, însă viaţa nu îi este în pericol, a anunţat clinica care-l îngrijeşte.

Avionul, un Antonov-26, s-a prăbuşit vineri seara, în timpul unui zbor de antrenament, la doi kilometri de aeroportul militar Ciuguiv, în apropiere de Harkov.

Potrivit unor informaţii preliminare, comandantul echipajului care pilota aeronava a semnalat o pană la unul dintre motoare cu şapte minute înainte de prăbuşire şi a cerut să aterizeze de urgenţă, au anunţat, într-un comunicat Serviciile Ucrainene de Securitate (SBU).

Studenţii nu erau implicaţi în pilotarea avionului, subliniază SBU.

Ministrul Apărării Andrii Taran a anunţat că ”avionul a atins solul cu aripa”, potrivit unui comunicat al ministerului.

Aeronava a fost construită în 1977, însă putea să efectueze în continuare zboruri timp de trei ani, în urma unor renovări, a dat asigurări ministrul.

Oraşul Ciuguiv, cu 30.000 de locuitori, se află la aproximativ 30 de kilometri sud-est de Harkov şi la 100 de kilometri vest de linia frontului, care desparte teritoriile aflate sub controlul Guvernului ucrainean de cele aflate sub controlul separatiştilor proruşi.

Avionul de transport uşor tip An-26 a fost conceput în Ucraina, în epoca sovietică. Aeronava are o lungime de 26 de metri şi poate zbura cu o vizteză de croazieră de 440 de kilometri pe oră.

Mai multe avioane militare s-au prăbuţit în Ucraina în timpul unorzboruri de antrenament, în ultimii ani.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.