Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut miercuri, într-un interviu pentru BBC, că progresele înregistrate pe câmpul de luptă în contraofensiva Kievului împotriva forţelor ruse sunt "mai lente decât se dorea".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Unii oameni cred că acesta este un film de la Hollywood şi se aşteaptă la rezultate acum. Nu este aşa", a declarat Volodimir Zelenski. "Sunt vieţile oamenilor în joc", a adăugat preşedintele ucrainean.

Întrebat cum arată, în acest stadiu, finalul războiului, el a spus că "victoriile pe câmpul de luptă sunt necesare" şi că indiferent cine ar fi preşedinte la Moscova, dacă Rusia va rămâne pe teritoriul Ucrainei, ţara sa nu se va resemna. "Indiferent cât de mult avansăm în contraofensiva noastră, nu vom fi de acord cu un conflict îngheţat, pentru că asta înseamnă război, asta înseamnă o evoluţie fără perspective pentru Ucraina", a punctat Zelenski.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Ucraina a raportat recucerirea a opt sate din sud în ultimele două săptămâni. Deşi de mici proporţii, aceste cuceriri teritoriale sunt cele mai semnificative înregistrate de forţele Kievului din noiembrie, pe măsură ce forţele ucrainene pătrund în zonele puternic fortificate şi minate deţinute de Rusia.

Potrivit BBC, Zelenski a spus că alungarea forţelor ruse nu a decurs uşor, în condiţiile în care 200.000 de km pătraţi din teritoriul ucrainean sunt minaţi de forţele ruseşti.

"Orice ar dori unii, inclusiv încercările de a face presiuni asupra noastră, cu tot respectul cuvenit, vom avansa pe câmpul de luptă în modul pe care noi îl considerăm cel mai bun", a declarat Zelenski pentru BBC.

Rusia a avut la dispoziţie luni de zile pentru a-şi pregăti apărarea, iar trupele ucrainene nu au ajuns încă la cele mai puternice fortificaţii defensive ruseşti, care sunt situate în spatele liniei de front, care se întinde pe circa 1.000 de kilometri.

Forţele Kievului au avut "succese parţiale" în ultima zi şi îşi consolidează poziţiile câştigate atacând pe frontul sudic, în timp ce în est rezistă unui mare asalt rusesc, a declarat miercuri ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hanna Maliar.

CITEȘTE ȘI Trupele ucrainene îşi consolidează poziţiile după un "succes parţial" în sud, în timp ce asaltul ruşilor continuă în est, spune Kievul

ZELENSKI VREA GARANŢII DE SECURITATE DE LA NATO

Pe de altă parte, Zelenski a subliniat din nou necesitatea ca Ucraina să primească garanţii de securitate din partea NATO şi a reafirmat că, în cele din urmă, obiectivul este aderarea la alianţă. "Stoltenberg îmi cunoaşte poziţia", a declarat liderul ucrainean. "Le-am spus de numeroase ori: Nu ne luaţi pământul de sub picioare", a spus Zelenski.

Secretarul general al NATO a precizat în această săptămână că nu există intenţia a lansa o invitaţie de aderare către Ucraina la summitul de luna viitoare din Lituania.

CITEȘTE ȘI Stoltenberg: Ucraina nu va fi invitată oficial să adere la NATO la summitul de la Vilnius

În interviul pentru BBC, liderul ucrainean a pledat din nou pentru ca Ucraina să primească avioane F-16 fabricate în SUA şi a declarat că, în opinia sa, piloţii de vânătoare ar putea începe antrenamentele încă din luna august, iar primele avioane ar putea sosi în şase sau şapte luni.

ZELENSKI, DESPRE ARMELE NUCLEARE DIN BELARUS

Rusia a anunţat în urmă cu câteva zile că a mutat arme nucleare tactice în Belarus, iar preşedintele Joe Biden a avertizat că ameninţarea ca Vladimir Putin să le folosească este reală. Întrebat despre aceste evoluţii, Zelenski a spus că nu este îngrijorat în legătură cu această ameninţare. "Putin a fost periculos pentru noi din 2014, când a ocupat primul dintre teritoriile noastre", a spus el. "El va vorbi despre utilizarea armelor nucleare, dar nu cred că este pregătit să o facă, pentru că îi este frică pentru viaţa lui, o iubeşte foarte mult. Dar nu am cum să spun asta cu siguranţă, mai ales despre o persoană care a pierdut contactul cu realitatea, care, în secolul XXI, a lansat un război în toată regula împotriva vecinului său", a adăugat Zelenski.

CITEȘTE ȘI UPDATE - Arme nucleare tactice ale Rusiei sunt deja în Belarus, anunţă Putin. El spune că are o părere negativă despre folosirea acestora, dar precizează în ce condiţii ar face-o

CUM A REACŢIONEAT ZELENSKI DUPĂ CE PUTIN A SPUS CĂ ESTE O RUŞINE PENTRU POPORUL EVREU

De asemenea, întrebat care este reacţia sa la faptul că Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută, la o conferinţă internaţională de la Sankt Petersburg, că este o ruşine pentru poporul evreu, Zelenski, care şi-a pierdut multe dintre rude în Holocaust, inclusiv pe bunicul său,  a respirat adânc, a lăsat capul în jos şi câteva secunde mai târziu a spus că nu era foarte sigur cum să răspundă la întrebare, menţionează BBC.

"E ca şi cum nu înţelege pe deplin ceea ce spune. Iertaţi-mă, dar e ca şi cum ar fi al doilea rege al antisemitismului după Hitler. Cel care vorbeşte este un preşedinte. O lume civilizată nu poate vorbi în acest fel. Însă a fost important pentru mine să aud reacţia lumii şi sunt recunoscător pentru sprijin", a comentat Zelenski.

CITEȘTE ȘI Putin afirmă că Zelenski este "o ruşine pentru poporul evreu" şi estimează că Ucraina nu va mai rezista mult

Zelenski a acordat interviul pentru BBC cu ocazia unei conferinţe consacrate reconstrucţiei Ucrainei, care are loc miercuri la Londra şi care se axează pe rolul pe care sectorul privat îl poate juca. El s-a adresat miercuri participanţilor la conferinţă prin videoconferinţă.

Economia Ucrainei s-a contractat cu 29,2% în 2022, iar la începutul acestui an Banca Mondială a estimat costul reconstrucţiei şi al redresării la 411 miliarde de dolari. Liderul ucrainean a declarat pentru BBC că sprijinul de care are nevoie nu este doar pentru redresare, ci şi pentru transformarea ţării.

El a spus că "paşii rapizi" care trebuie făcuţi imediat includ găsirea unor locuri de locuit pentru oameni, reconstruirea barajului distrus de la Kahovka şi descentralizarea reţelei energetice. "Dar, la scară mai mare, vorbim despre transformarea Ucrainei", a explicat el. "Aceasta este Ucraina nu doar cu complexele sale energetice, agricole şi industriale, ci şi cu reformele pe care le vom vedea", a promis Zelenski, menţionând "digitizarea Ucrainei", precum şi reformele judiciare şi anticorupţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.