Liderii celor mai bogate democraţii din lume, membre ale G7, au declarat duminică că nu vor da înapoi de la sprijinirea Ucrainei, într-un avertisment adresat preşedintelui rus Vladimir Putin, care a susţinut că a oraşul Bahmut a fost cucerit de forţele ruse, în timp ce Kievul a respins acest lucru, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Summitul Grupului celor Şapte (G7) din oraşul japonez Hiroshima a luat o turnură dramatică în acest weekend, odată cu sosirea preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a zburat cu un avion al guvernului francez pentru a solicita un sprijin mai mare împotriva invaziei Rusiei.

Zelenski, care a depus flori la un monument pentru victimele primului bombardament atomic asupra unui oraş din lume, a spus că fotografiile cu distrugerea Hiroshimei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial i-au amintit de Bahmut şi alte oraşe ucrainene distruse.

El a spus, de asemenea, într-o conferinţă de presă, că mai sunt soldaţi în Bahmut şi că oraşul nu a fost capturat de Rusia.

Mai devreme, el le-a spus reporterilor, pe marginea summit-ului, că oraşul aflat în centrul luptelor din ultimele luni, a fost distrus.

”Este o tragedie. Nu este nimic pe acest loc”, a spus Zelenski. Ceea ce a rămas sunt ”o mulţime de ruşi morţi”, a adăugat acesta.

În ultima zi a summitului G7 de trei zile, preşedintele american Joe Biden a anunţat un pachet de ajutor militar de 375 de milioane de dolari, inclusiv artilerie şi vehicule blindate, pentru Ucraina.

El i-a spus lui Zelenski că Statele Unite fac tot posibilul pentru a întări apărarea Ucrainei împotriva Rusiei.

”Împreună cu întregul G7, apărăm spatele Ucrainei şi promit că nu vom pleca nicăieri”, a spus Biden.

Putin a salutat în schimb ceea ce a spus că este o victorie pentru forţele sale, descriind-o drept ”eliberarea” Bahmutului, într-o declaraţie pe site-ul Kremlinului.

Atacul asupra oraşului în mare parte distrus a fost condus de trupe din grupul de mercenari Wagner, al cărui lider Evgheni Prigojin a spus că trupele sale i-au împins în cele din urmă pe ucraineni din ultima zonă construită din interiorul oraşului.

FĂRĂ ”CONFLICT ÎNGHEŢAT”

Alţi lideri ai G7, din care fac parte Statele Unite, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Canada, au susţinut afirmaţiile lui Biden.

Premierul canadian Justin Trudeau a promis că ţara sa va susţine Ucraina atât timp cât va fi necesar.

Biden le-a spus liderilor G7 că Washingtonul sprijină programele comune de antrenament aliat pentru piloţii ucraineni de pe avioanele de război F-16, deşi Kievul nu a câştigat angajamente pentru livrarea avioanelor de luptă.

Potenţialul unui astfel de antrenament pe avioanele F-16 fabricate în SUA a fost un mesaj către Rusia că nu ar trebui să se aştepte să reuşească cu invazia sa prin prelungirea conflictului, a declarat cancelarul german Olaf Scholz.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a declarat că antrenamentul va începe în această vară, iar Ucraina va primi forţele aeriene de care va avea nevoie pentru viitor.

A fost ”semnificativ” faptul că naţiunile G7 au dat dovadă de solidaritate în intenţia lor de a respecta legea şi ordinea internaţională în timpul unui summit la care a participat Zelenskiy ca invitat, a declarat prim-ministrul naţiunii gazdă Japonia, Fumio Kishida.

Scholz a spus că, deşi prioritatea imediată este sprijinirea apărării Ucrainei, trebuie stabilite garanţii de securitate pentru Ucraina, odată ce războiul se va încheia.

Atât Scholz, cât şi preşedintele francez Emmanuel Macron şi-au exprimat susţinerea pentru Ucraina, opunându-se oricărei noţiuni ca războiul să devină ”un conflict îngheţat” sau oricărei propuneri de negocieri de pace fără retragerea trupelor ruse.

Pe măsură ce invazia Moscovei, veche de 15 luni, a continuat, mai mulţi analişti şi diplomaţi au susţinut ideea că ar putea deveni îngheţată, ca şi conflictul din Peninsula Coreeană.

Coreea de Nord şi Coreea de Sud rămân în război din punct de vedere tehnic, deoarece conflictul lor din 1950-1953 s-a încheiat cu o încetare a focului.

"Pacea nu ar trebui să facă din Ucraina un conflict îngheţat, deoarece asta ar duce la un război în viitor. Trebuie să rezolve problema", a spus Macron.

Summitul de la Hiroshima i-a oferit, de asemenea, lui Zelenski şansa de a face lobby pentru sprijin din partea altor participanţi, precum prim-ministrul indian Narendra Modi şi preşedintele brazilian al Braziliei Luiz Inacio Lula da Silva, care au rămas neangajaţi.

”REDUCEREA RISCURILOR” LEGATE DE CHINA

În timp ce hotărârea de a ajuta Ucraina să respingă invazia Rusiei a fost un mesaj cheie de la summitul G7, celălalt a fost neîncrederea în China ca partener comercial.

Biden s-a întâlnit duminică cu liderii Japoniei şi Coreei de Sud, pentru a discuta despre interoperabilitatea militară şi constrângerea economică cu care se confruntă din partea Chinei, a declarat un oficial american.

Cu o zi mai devreme, liderii G7 au evidenţiat o abordare comună faţă de China, urmărind ”să elimine riscul, nu să decupleze” angajamentul economic cu o ţară considerată fabrica lumii.

Într-o declaraţie, G7 a reafirmat, de asemenea, importanţa păcii şi a stabilităţii în strâmtoarea Taiwan, unde exerciţiile militare chineze au ridicat îngrijorări cu privire la securitatea Taiwanului, insula democratică şi autoguvernată pe care China o consideră parte a teritoriului său.

Ministerul de Externe al Chinei a adresat o plângere Japoniei, exprimând o opoziţie fermă faţă de declaraţia G7, spunând că nu a luat în considerare preocupările Chinei, a atacat-o şi a intervenit în afacerile sale interne, inclusiv în Taiwan.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.