Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a sosit luni în Statele Unite pentru a participa la Adunarea Generală a ONU şi apoi pentru a se întâlni cu omologul său american Joe Biden, la Washington, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Olena Zelenska şi cu mine am ajuns în Statele Unite", a anunţat preşedintele ucrainean pe X (ex-Twitter), referindu-se la soţia sa.

Într-o primă acţiune după ce a ajuns la New York, Zelenski s-a întâlnit luni cu soldaţi ucraineni răniţi care sunt trataţi la un spital de acolo.

Este pentru prima oară de la izbucnirea războiului când Zelenski vine în persoană la ONU, urmând să se adreseze marţi Adunării Generale anuale a liderilor mondiali care reprezintă cele 193 de state membre.

După ce a aterizat la New York, Zelenski s-a dus direct de la aeroport la Spitalul Universitar din Staten Island, unde soldaţii ucraineni sunt trataţi pentru amputaţii.

După New York, el se va deplasa la Washington, unde este aşteptat să se întâlnească cu preşedintele american Joe Biden şi cu membri ai Congresului. Într-o postare pe Telegram, Zelenski a declarat că intenţionează, de asemenea, să se întâlnească cu oficiali militari şi din mediul de afaceri.

ÎNTÂLNIRE CU LULA DA SILVA

Preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva se va întâlni miercuri, la New York, cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anunţat luni biroul Preşedinţiei braziliene. Lula a pledat pentru crearea unui grup de ţări care să medieze încetarea războiului dintre Rusia şi Ucraina, dar în luna mai a declarat că atât Moscova, cât şi Kievul sunt vinovate pentru conflict, ceea ce a înfuriat Statele Unite şi statele europene care susţin rezistenţa ucraineană faţă de invazia rusă. Luna trecută, liderul stângii braziliene a declarat reporterilor că nici Zelenski şi nici Vladimir Putin nu sunt pregătiţi pentru pace.

Lula şi Zelenski nu s-au întâlnit niciodată, deşi au vorbit prin apel video, în martie, la câteva zile după ce Brazilia a votat pentru o rezoluţie a ONU care cerea pace şi cerea Moscovei să-şi retragă trupele.

Ambasada Ucrainei la Brasilia a confirmat întâlnirea de miercuri. Cei doi se vor întâlni la hotelul lui Lula după ce liderul brazilian se va întâlni în prealabil cu preşedintele american Joe Biden, au declarat două surse din guvernul brazilian, sub rezerva anonimatului.

Guvernul ucrainean a cerut întâlnirea dintre Zelenski şi Lula după ce cei doi şefi de stat nu s-au întâlnit la summitul G7 din oraşul japonez Hiroshima, la începutul acestui an.

În luna mai, consilierul de politică externă al lui Lula, Celso Amorim, a venit la Kiev şi s-a întâlnit cu Zelenski, la şase săptămâni după ce acesta a mers la Moscova pentru a se întâlni cu Putin.

Zelenski a declarat atiunci pe reţelele sociale că i-a spus lui Amorim că singura modalitate de a pune capăt războiului este planul său de pace care prevede retragerea trupelor ruseşti şi restabilirea graniţelor Ucrainei.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.