Zeci de mii de manifestanţi care denunţă puterea preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko au ieşit în stradă la Minsk la apelul opoziţiei, a treia duminică la rând, potrivit unor estimări ale presei locale şi agenţiei franceze de presă, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În pofida unei prezenţe masive a forţelor antirevoltă şi a unor vehicule blindate care au împiedicat mai multe coloane de manifestanţi să se unească, centrul capitalei belaruse era plin de oameni, mai ales din Piaţa Octombrie în Piaţa Independenţei, dar şi în apropeirea Monumentului Stelei, apărat de armată.

Manifestanţi purtau steaguri roşu-albe ale opoziţiei şi scandau sloganuri precum ”Lukaşenko în furgon celular!” sau ”Pleacă!”, potrivit unui jurnalist AFP.

În mai multe locuri din centrul capitalei, forţele de ordine au intervenit la începutul manifestaţiei, către ora locală 14.00 (şi ora României), şi au arestat zeci de persoane.

Însă ele nu au folosit gaze lacrimogene, grenade asurzitoare sau gloanţe de cauciuc, aşa cum au făcut împotriva primelor manifestaţii care au denunţat realegerea, la 9 august, a celui mai puternic om din ţară, care se confruntă de atunci cu un val de contestare fără precedent.

Mulţi manifestanţi îl ironizau prin sloganurilor lor, duminică, pe preşedinte cu ocazia împlinirii vârstei de 66 de ani.

Unii purtau un sicriu decorat cu un gndac, cum îi cataloghează Lukaşenko pe criticii săi.

Alţii strigau în cor, în faţa cordoanelor forţelor antirevoltă, ”Eliberaţi trecerea!”.

Presa şi grupuri pe Telegram ale opoziţiei - mijloace de mobilizare cruciale ale opoziţiei - au difuzat imagini de la manifestaţii la care participau mii de persoane în diverse oraşe din ţară, la Brest sau Grodno.

În cele două duminici dinainte, aproximativ 100.000 de oameni au defilat pe străzile Minskului, sfidând interdicţia de a manifesta şi o reprimare care vizează manifestanţi, lideri politici şi numeroase publicaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.