Zeci de manifestanţi au fost ucişi de poliţie în noaptea de miercuri spre joi, în timp ce încercau să cucerească clădiri administrative în Kazahstan, a anunţat poliţia din această fostă republică sovietică, în care au loc revolte haotice, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Doisprezece membri aii forţelor de ordine au fost de asemenea ucişi, iar alţi 353 au fost răniţi în timpul unor revolte şi manifestaţii care zguduie ţara de mai multe zile, au anunţat joi autorităţile locale la televiziunea publică.

”Corpul unuia dintre ei a fost găsit decapitat”, potrivit postului Khabar-24, citat de agenţiile Tass, Interfax-Kazahstan şi RIA Novosti.

Acest val de furie a izbucnit duminică, în provincie, din cauza scumpirii gazelor naturale, şi s-a extins apoi în cel mai mare oraş kazah, Almaty, unde s-a transformat în revoltă şi unde manifestanţi au cucerit clădiri administrative şi, o scurtă perioadă de timp, aeroportul, în timp ce jafurile s-au multiplicat.

Împotriva acestui haos, Rusia vecină şi aliaţii săi din cadrul Organizaţiei Tratatului Securităţii Colective (OTSC) au anunţat joi că trimit un prim contingent al unei ”Forţe colective de menţinerea păcii” în Kazahstan, la cererea acestei ţări autoritariste din Asia centrală.

Militari din Rusia, Belearus, Armenia, Tadjikistan şi Kîrgîzstan fac parte din această Forţă, a cărei misiune este ”să apere instalaţiile de stat şi militare” şi ”să ajute forţele kazahe de ordine să stabilizeze situaţia şi să restabilească statul de drept”.

Preşedintele kazah Kassym-Jomart Tokaiev, a eşuat să potolească protestele, în pofida unei concesii cu privire la scumpirea gazelor naturale, demiterea Guvernului, instaurarea stării de urgenţă şi unei interdicţii de circulaţie pe timpul nopţii în întreaga ţară.

Joi, un purtător de cuvânt al poliţiei, Saltanat Azirbek, a anunţat, în presa locală, că ”zeci” de manifestanţi au fost ucişi în tmp ce încercau să cucerească clădiri administrative şi comisariate.

Ministerul kazah al Sănătăţii a anunţat, la rândul său, la televiziunea publică, peste 1.000 de răniţi, inclusiv 62 de persoane internate la terapie intensivă.

Ministerul kazah de Interne a raportat moartea a cel puţin opt membri ai forţelor de securitate.

HAOS

”Noaptea trecută, forţe extremiste au încercat să ia cu asalt clădiri administrative, departamentul poliţiei din oraşul Almaty şi departamente locale şi comisariate de poliţie”, a anunţat el, adăugând că o operaţiune ”antiteroristă” era în curs într-un cartier la Almaty.

Imagini difuzate de presă şi pe reţele de socializare surprind scene de haos în magazine jefuite şi luarea cu asalt şi incendierea unor clădiri administrative la Almaty, în care se aud tiruri de armă automată.

Pe fondul unor probleme în funcţionarea Internetului, o purtătoare de cuvânt al Băncii centrale kazahe, Oljassa Ramazanova, a anunţat suspendarea activităţii tuturor instituţiilor financiare din ţară.

Din cauza acestui haos, preţul uraniului, în contextul în care Kazahstanul este unul dintre principalii producători mondiali, a crescut puternic, iar cursul acţiunilor întreprinderilor naţionale s-a prăbuşit la Bursa de Londra.

Kazahstanul este un loc important de ”minare” a bitcoin, care înregistrează, de asemenea, o scădere puternică.

MĂSURI DE URGENŢĂ

Preşedintele kazah a luat o serie de măsuri de urgenţă vizând ”să stabilizeze activitatea serviciilor publice, transportului şi infrastructurii”, să consolideze pregătirea forţelor de securitate şi să restablească activitatea băncilor.

Exportul anumitor tipuri de produse alimentare a fost interzis în vederea stabilizării preţurilor.

Kassym-Jomart Tokaiev a dat asigurări miercuri că ”ganguri teroriste” au ”primit un antrenament aprofundat în străinătate” şi conduc manifestaţiile.

”Grupuri de elemente criminale ne bat militarii, îi târăsc goi pe străzi, agresează femei, jefuiesc magazine”, a denunţat el miercuri într-o alocuţiune televizată.

În nopţile precedente, poliţia a tras cu grenade asurzitoare şi gaze lacrimogene împotriva mulţimii, fără să reuşească să o împiedice să preia controlul unor clădiri administrative.

Presa locală şi martori afirmă pe reţele de socializare că manifestanţi s-au îndreptat apoi către reşedinţa prezidenţială, în oraş, pe care au incendiat-o, dar şi clădirile administraţiei oraşului şi unui post de televiziune.

Joi era imposibilă o viziune globală asupra situaţei în Kazahstan. Jurnalişti afirmă că nu mai pot fi contactaţi pe Internet sau telefon - tăiate.

Furia manifestanţilor se concentrează împotriva fostului preşedinte Nursultan Nazarbaiev, în vârstă de 81 de ani, care a condus Kazahstanul din 1989 în 2019 şi care îşi păstrează o mare influenţă.

Nursultan Nazarbaiev este considerat mentorul preşedintelui Kassym-Jomart Tokaiev.

El este un aliat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi a rămas preşedintele puternicului Consiliu de Securitate, însă Kassym-Jomart Tokaiev a anunţat miercuri că exercită, de-acum această funcţie.

Kazahstanul, cea mai mare dintre cele cinci foste republici sovietice din Asia Centrală şi principala economie a regiunii, are o importantă minoritate considerată de etnie rusă - de oimportanţă economică şi geopolitică pentru Rusia.

Moscova a îndemnat miercuri la soluţionarea acestei crize prin dialog ”şi nu prin revolte de stradă şi încălcarea legii”.

Statele Unite şi Uniunea Europeană (UE) au cerut  tuturor părţilor să dea dovadă de ”reţinere”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.