Câteva zeci de mii de persoane au manifestat la Houston, în Texas, în semn de omagiu faţă de George Floyd şi au cerut dreptate după moartea acestui bărbat de culoare la 25 mai, cu faţa la pământ, asfixiat cu genunchiul de către un poliţist alb din Minneapolis în timpul unei arestări, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”George era cu adevărat umil, un om pe care îţi venea să-l iubeşti, deci vom mărşălui pentru el şi va fi plin ochi”, anunţa marţi pe Instagram rapperul Trae Tha Truth, un prieten al defunctului şi un coorganizator al marşului.

Între manifestanţi s-au aflat mai mulţi membri ai familiei lui George Floyd şi aproximativ 50 de cowboy de culoare, pe cal, îmbrăcaţi cu tricouri cu efigia lui Floyd.

Trecând prin faţa vitrinelor din centru şi a câtorva magazine protejate cu panouri de lemn, mulţimea a scandat ”Nu pot respira” şi ”Spuneţi-i numele! George Floyd!”.

Zeci de mii de locuitori din Houston au venit cu familia sau în grup să onoreze memoria afroamericanului în vârstă de 46 de ani, mort asfixiat în timpul unei arestări, în urmă cu opt zile, când un poliţist alb şi-a ţinut genunchiul pe gâtul său timp de peste opt minute.

Scena difuzată pe reţele de socializare a provocat un imens val de furie în ţară, iar manifestaţii care denunţă brutalitatea poliţiştilor se succed, uneori pătate de violenţe.

Sprijinit de o toaletă mobilă din palstic, arborând o pancartă cu mesajul ”Trump nemernicul”, Brandon Anderson fumează o ţigară de foi şi discută cu alţi manifestanţi.

El declară plin de emoţie pentru AFP că ”am venit aici azi pentru că sunt un bărbat de culoare. Şi ştiu că sunt cea mai detestată fiinţă de pe această planetă. Dar refuz să las lumea să mă împuşte. Refuz să cred că nusunt iubit”.

Venită împreună cu prietene, o infirmieră de origine nigeriană se bucură de o manifestaţie cathartică.

”Este timpul ca cei de culoare să se ridice şi să arate că nu mai putem suporta asta, pentru că toată lumea respită durerea”, declară ea pentru AFP, adăugând că o cuprinde ”speranţa”, atunci când vede persoane care nu sunt de culoare care se exprimă pe tema violenţelor poliţiştilor.

”Am două fiice şi vreau cu adevărat ca viitorul lor să fie strălucitor în loc să sufere ceea ce suferim noi de atât de mult timp”, declară Alex Thigpen, un afroamerican care a venit ”să contribuie”, pe un deal, de unde se vedea mulţimea compactă, adunată pe treptele primăriei, umplând străzile adiacente.

”Azi nu este vorba despre primărie, este vorba despre familia lui George Floyd. Vrem ca ei să ştie că George nu a murit degeaba”, a tunat primarul oraşului, Sylvester Turner, în faţa mulţimii.

”Noi nu suntem perfecţi, o recunoaştem. În oraşul nostru, noi respectăm pe toată lumea, fiecare cartier are valoare”, a adăugat edilul.

Funeraliile lui George Floyd sunt prevăzute la 9 iunie la Houston, oraşul unde a crescut.

Înainte, două ceremonii sunt prevăzute - una joi, la Minneapolis, iar alta sâmbătă în North Carolina, statul din care este originar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.