Zeci de mii de manifestanţi au ieşit în stradă duminică, în capitala Republicii Dominicane, în cel mai de amploare protest faţă de corupţie din ultimele decenii, după ce un caz de dare de mită în care sunt implicaţi înalţi oficiali a provocat o polemică aprinsă în ţară, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Manifestanţii, majoritatea tineri şi îmbrăcaţi în verde, pentru a-şi exprima susţinerea faţă de mişcarea ecologistă din ţară, a u umplut bulevardul cu şase benzi din centrul Santo Domingo, fluturând drapelele roşii cu albastru şi alb ale ţării. Ei au cerut demisia preşedintelui şi altor înalţi oficiali.

Protestul, cel mai de amploare dintr-o serie de şapte manifestaţii organizate din ianuarie, vine după o anchetă ce a arătat că directori ai companiei braziliene Odebrecht au dat mită de 92 de milioane de dolari unor oficiali din ţara săracă.

“Oamenii nu au niciun recurs legal, nu avem pe nimeni care să ne reprezinte. Însă Guvernul nu poate să îi reprime”, a spus omul de afaceri Ivan Veloz Cabral, proprietarul unei fabrici mici de articole sportive.

Odebrecht a plătit despăgubiri de 184 de milioane de dolari pentru dosare de corupţie. Paisprezece oficiali şi oameni de afaceri au fost inculpaţi în cazul care a alimentat furia acumulată de decenii pentru corupţia Guvernului.

Temistocles Montas, un aliat apropiat al preşedintelui Danilo Medina, şi Victor Diaz Rua, care se ocupa de finanţele partidului de Guvernare, au fost condamnaţi la închisoare, în timp ce alte şase persoane sunt în arest la domiciliu, până la proces. Restul celor inculpaţi au fost eliberaţi pe cauţiune.

Montas, care neagă acuzaţiile, a demisionat din funcţia de ministru al Transportului în urma scandalului.

Scandalul a dus la o scădere importantăă a Partidului Eliberării Dominicane, aflat la putere, care va merge la urne în 2020. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.