Resturile unei rachete supersonice folosite luni de Moscova pentru un nou atac asupra Kievului au distrus o parte dintr-o clădire cu trei etaje din centrul capitalei ucrainene, în timp ce în tot oraşul cel puţin zece persoane au fost rănite, relatează Reuters..

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Partea laterală a clădirii, în care se aflau o sală de sport şi o sală de expoziţii a unei academii de artă, a fost redusă la moloz într-o zonă plină de blocuri înalte de locuinţe. Strada din faţa clădirii era plină de cărămizi şi maşini acoperite de un strat gros de praf.

Copiii de la o şcoală au fost nevoiţi să fugă să se adăpostească în timpul atacului, a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba. 

Sistemul de alertă aeriană al Kievului, care de obicei avertizează cu mult timp înainte de pericol, a sunat cu doar un minut înainte ca prima dintre cele câteva explozii să fie auzită.

Forţele aeriene ucrainene au declarat că au doborât două rachete balistice lansate din peninsula ocupată Crimeea, aflată la o distanţă de peste 500 km.

Resturi de rachete au căzut în districtele Solomianski, Holosiivski şi Darnîţki din capitală, a declarat administraţia oraşului Kiev.

Ambasadoarea americană la Kiev, Bridget Brink, a declarat că Rusia a folosit rachete hipersonice pentru a ataca capitala ucraineană. "În ultimele cinci zile, Rusia a lansat sute de rachete şi drone împotriva unei ţări suverane", a arătat Brink.

Potrivit Kyiv Post, care citează surse din cadrul serviciilor de securitate ucrainene, cele două rachete balistice lansate luni spre Kiev au fost îndreptate împotriva unor spaţii în care se aflau oficiali cu rang înalt din SBU, serviciul de securitate al Ucrainei. Ucraina sărbătoreşte luni Ziua serviciilor de securitate ucrainene.

Rachetele folosite şi doborâte de apărarea ucraineană erau rachete hipersonice 3M22 Zircon, identice cu cele folosite la începutul lunii februarie.

Denumite după mineralul folosit în bijuterii, aceste rachete fabricate de compania rusă KB Maşinostroenia ar avea o rază maximă de acţiune de 1.000 de kilometri şi o viteză de croazieră de peste 6 Mach, adică peste 7.400 de kilometri pe oră, potrivit unei surse citate de agenţia de presă TASS în 2017, după un zbor de testare.

O femeie care lucra în clădirea lovită a fost rănită, a declarat ministrul interimar al culturii, Rostislav Karandieiev. "Nimeni nu a murit, potrivit informaţiilor preliminare", a adăugat el. Cel puţin alte nouă persoane au fost rănite în acest cartier din centrul Kievului, a declarat primarul Kievului, Vitali Kliciko.

În aceste condiţii, preşedintele Volodimir Zelenski a făcut un nou apel la aliaţii Ucrainei să furnizeze mai multe mijloace de apărare antiaeriană.

Rusia, care şi-a intensificat atacurile cu rachete şi drone în ultima săptămână, a organizat vineri cel mai mare atac asupra sistemului energetic ucrainean în mai mult de doi ani de război, potrivit Kievului.

Moscova nu a făcut niciun comentariu imediat cu privire la atacul de luni, dar susţine că nu vizează civili sau instalaţii civile.

Andrii Iermak, şeful de cabinet al preşedintelui, a descris Rusia şi pe preşedintele său drept "terorişti", comparându-i într-o declaraţie cu Statul Islamic, care a revendicat responsabilitatea pentru atacul mortal de vineri de la Moscova.

Ambasadorul american la Kiev, Bridget Brink, a declarat că Rusia a folosit rachete hipersonice pentru a ataca capitala ucraineană. "În ultimele cinci zile, Rusia a lansat sute de rachete şi drone împotriva unei ţări suverane", a arătat Brink.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.