Zece prizonieri de război au fost eliberaţi în cadrul unui schimb Ucraina-Rusia, mediat de prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman, între aceştia fiind americani, britanici, suedezi, croaţi şi marocani. Britanicul Aiden Aslin, condamnat la moarte după ce a fost capturat în estul Ucrainei, se află printre cei eliberaţi, transmite BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul Arabiei Saudite a declarat, miercuri, că Rusia a eliberat 10 prizonieri de război în urma medierii prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman. Din grup ar face parte cetăţeni americani, britanici, suedezi, croaţi şi marocani.  

"Autorităţile saudite relevante i-au primit şi i-au transferat din Rusia în regat şi facilitează procedurile pentru întoarcerea lor în siguranţă în ţările lor respective", se arată într-o declaraţie a Ministerului saudit de Externe. 

Britanicul Aiden Aslin se numără printre cei eliberaţi.  

Ministrul Sănătăţii, Robert Jenrick, a confirmat că Aiden Aslin, care a fost condamnat la moarte după ce a fost capturat de către forţele susţinătoare ale Rusiei în estul Ucrainei, se numără printre cei care au fost eliberaţi.   

Aslin, în vârstă de 28 de ani, a fost capturat împreună cu Shaun Pinner în aprilie, în timp ce lupta alături de puşcaşii marini ucraineni. 

"Întoarcerea lui Aiden pune capăt unor luni de incertitudine chinuitoare pentru familia iubitoare a lui Aiden din Newark, care a suferit în fiecare zi a procesului simulat al lui Aiden, dar nu şi-a pierdut niciodată speranţa", a scris Jenrick pe Twitter.  

"Întrucât sunt din nou uniţi ca o familie, ei pot fi în sfârşit liniştiţi", a adăugat acesta.  

Prim-ministrul britanic Liz Truss a confirmat, miercuri, că cinci cetăţeni britanici deţinuţi de forţele susţinute de Rusia în estul Ucrainei au fost eliberaţi.   

Într-o declaraţie, Truss a afirmat că că acest lucru va pune capăt "lunilor de incertitudine şi suferinţă pentru ei şi familiile lor". 

Premierul britanic a mulţumit preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi Arabiei Saudite pentru că au contribuit la asigurarea eliberării deţinuţilor. 

"Rusia trebuie să pună capăt exploatării nemiloase a prizonierilor de război şi a deţinuţilor civili în scopuri politice", a adăugat ea. 

Mai multe schimburi de prizonieri au avut loc de la începutul conflictului, cel mai mare schimb de prizonieri de până acum - 144 de persoane - a avut loc în iulie. 

 În timp ce schimburile de prizonieri sunt considerate ca fiind o parte de rutină a războiului, ţările pot fi reticente în a declara orice concesii pe care le-au făcut pentru a încheia acordul. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.