Zece mii de copii au fost ucişi sau răniţi în Yemen de la începutul războiului, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al UNICEF, la Geneva, la întoarcerea dintr-o misiune în această ţară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Războiul din Yemen tocmai a depăşit o etapă ruşinoasă, cu 10.000 de copii ucişi sau răniţi de la începutul luptelor, în martie 2015. Asta înseamnă că patru copii (sunt ucişi sau răniţi) zilnic”, a denunţat James Elder, un purtător de cuvânt al Fondului ONU pentru Copii, într-un briefing regulat ONU, la Geneva.

”Bineînţeles că este vorba despre bilanţul pe care ONU îl poate confirma, însă un număr cu mult mai mare de copii ucişi şi răniţi nu este cunoscut, atunci când (bilanţul) nu provine de la familia lor”, a subliniat el.

James Elder anunţă că UNICEF are nevoie de 235 de milioane de dolari ”până la mijlocul anului viitor”, pentru a putea menţine nivelul actual al ajutoarelor.

”Criza umanitară din Yemen - cea mai gravă dn lume - este rezultatul convergenţei tragice a patru ameninţări: un război violent care durează, o economie devastată, servicii reduse la ruine în toate sisteme de ajutor, indiferent că este vorba despre sănătate, hrană, apă sau asanare, protecţie şi educaţie şi o operaţiune ONU care duce adesea o lipsă gravă de fonduri”, a subliniat el.

”La actualul nivel al finanţării, dacă luptele nu încetează, UNICEF nu poate ajunge la toţi copiii”, iar ”dacă aceşti copii - care nu au nicio responsabilitate în acest război - nu mai primesc ajutor internaţional vor muri”, a subliniat James Elder.

Patru din cinci copii din Yemen au nevoie de un ajutor umanitar - în total 11 milioane, a precizat James Elder.

Aproximativ 400.000 de copii suferă de malnutriţie acută, iar două milioane nu merg la şcoală.

Yemenul este, începând din 2014, teatrul unui război între forţe proguvernamentale şi huthi, rebeli apropiaţi Iranului care deţin controlul asupra unei mari părţi a nordului ţării, inclusiv asupra capitalei.

Începând din 2015, o coaliţie militară condusă de către Arabia Saudită ia parte la conflict în sprijinul forţelor loialiste.

În cei şapte ani de război, zeci de mi de oameni au fost ucişi, majoritatea civili, iar alte milioane de oameni au fost deplasate, potrivit unor organizaţii umanitare.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.