Siguranţa nucleară a centralei ucrainene din Zaporojie (sud-est) se află într-o „stare precară”, a avertizat miercuri directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, într-un comunicat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit organizaţiei, „ultima linie electrică de urgenţă” a centralei, avariată de la 1 martie, rămâne „deconectată şi în reparaţie”. Cu toate acestea, îi permite ca ultimă soluţie să asigure siguranţa şi securitatea nucleară, în special prin răcirea reactoarelor sale.

Instalaţia s-a bazat pe electricitatea de la o singură linie externă principală de 750 kV timp de trei săptămâni, iar „orice daune (la această linie) va duce la pierderea totală a puterii externe a centralei”.

„Siguranţa nucleară din cadrul (centralei) rămâne într-o stare precară”, a spus Grossi. „Facem apel încă o dată ca toate părţile să se angajeze să asigure siguranţa nucleară şi să protejeze securitatea centralei”.

Pe 9 martie, centrala gigantică, ocupată de armata rusă, fusese întreruptă de la reţeaua electrică ucraineană timp de 11 ore după o grevă rusă.

Generatoarele diesel de urgenţă au fost pornite pentru a asigura o aprovizionare minimă a sistemelor de securitate, potrivit Energoatom, care avertizase despre riscul unui accident nuclear.

„Ne jucăm cu focul”, a avertizat Grossi.

Înaltul Reprezentant al UE Josep Borell a fost de acord, spunând: „Aceasta este o încălcare gravă a securităţii nucleare, cauzată de Rusia (…) Zaporojie este cea mai mare centrală nucleară din Europa. Iar Rusia pune în pericol securitatea întregului continent european, inclusiv Rusia". 

Fără energia electrică produsă de aceste generatoare, supraîncălzirea combustibilului reactorului poate provoca rapid un accident nuclear, într-un scenariu identic cu cel de la Fukushima în Japonia în 2011.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.