Preşedintele chinez Xi Jinping l-a avertizat pe omologul său american Joe Biden ”să nu se joace cu focul” în privinţa unei recunoaşteri a independenţei Taiwanului, un subiect aflat în centrul primului lor summit virtual, în care nu au reuşit să-şi soluţioneze diferendele, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Locatarul Casei Albe l-a avertizat la rândul său pe liderul chinez că Statele Unite ”se opun ferm” oricărei tentative ”unilaterale de schimbare a statu-quoului sau de aducere atingere păcii şi stabilitţii în Strâmtoarea Taiwan”, potrivit unui comunicat publicat de preşedinţia americană în urma acestui summit virtual, care a durat aprocimativ trei ore şi jumătate.

Xi Jinping a avertizat Statele Unite ”să nu se joace cu focul” în privinţa insulei, pe care China o consideră o provincie rebelă şi care trebuie să revină sub tutela sa.

”Autorităţile taiwaneze au încercat în mai multe rânduri să se sprijine pe Statele Unite în vederea independenţei, iar unii din Statele Unite încearcă să folosească Taiwanul pentrua controla China”, a avertizat liderul chinez.

”Aceasta este o tendinţă foarte periculoasă care revine la a te juca cu focul”, a declarat el, citat de către Ministerul chinez de Externe.

Joe Biden şi-a exprimat ”îngrijorările cu privire la practici (ale Chinei) în Xinjiang, în Tibet şi la Hong Kong şi drepturilor omului în general”.

El a criticat, de asemenea, practici comerciale şi economice considerate ”neloiale” ale Chinei.

Aceste declaraţii au rupt cu amabilitatea afişată la începutul întâlnirii.

Cei doi preşedinţi s-au salutat cu gesturi cu mâna, pe ecran, potrivit unor imagini difuzate de ambele părţi.

Joe Biden a declarat la începutul summitului că ”competiţia între cele două ţări nu ar trebui să se transforme într-un conflict, instituţional sau nu”.

”China şi Statele Unte este necesar să-şi îmbunătăţească comunicarea şi cooperarea”, a declarat Xi Jinping, care s-a declarat bucuros să-şi vadă”vechiul prieten”, pentru prma oară, online, după ce precedentele lor două discuţii au avut loc la telefon.

Însă atât Washingtonul, cât şi Beijingul au ţinut să-şi tempereze aşteptările faţă de această întâlnire.

După instalarea lui Joe Biden la Casa Albă tonul s-a schimbat faţă de izbucnirile din perioada Trump, însă relaţia dintre Washington şi Beijing este extrem de tensionată.

Această reuniune virtuală a avut loc în contextul în care Xi Jinping încearcă să-şi consolideze acapararea asupra regmului.

Partidul Comunist Chinez (PCC, unic) a adoptat săptămâna trecută un text care îndeamnă ”partidul, armata şi poporul să se unească mai strâns în jurul Comitetului Central, a cărui inimă este Xi Jinping”.

Preşedintele american, care se confruntă cu un peisaj politic extrem de împărţit şi cu o pandemie covid-19 pe care întâmpină dificultăţi să o eradicheze, a menţionat China luni, când a promulgat un plan uriaş de infrastructură, menit să permită Americii ”să câştige competiţia” secolului al XXI-lea.

La sfârşitul discursului pe care l-a susţinut, Joe Biden a repetat una dintre frazele sale favorite. ”Nu este niciodată, niciodată, o idee bună să pariezi împotriva poporului american”, a spus el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.