Preşedintele chinez Xi Jinping a declarat duminică, la o paradă impresionantă care marchează 90 de ani de la fondarea Armatei de Eliberare a Poporului, că armata trebuie să se transforme într-o forţă de elită, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Forţele armate chineze, cele mai mari din lume, se află în mijlocul unui program ambiţios de modernizare, care include investiţii în tehnologie şi echipamente noi, precum avioane de luptă invizibile pe radar sau transportoare de aeronave. În paralel, numărul militarilor este în curs de reducere.

Xi a prezidat peste parada militară de amploare organizată la poligonul Zhurihe, dintr-o zonă izolată la graniţa cu Mongolia. Preşedintele a inspectat trupele dintr-un jeep – eveniment transmis în direct de televiziuni.

Deplasându-se de-a lungul unui şir de tancuri, lansatoare e rachete şi alte vehicule militare, Xi, îmbrăcat în uniformă, a salutat miile de militari.

Xi, care conduce armata, în calitate de şef al Comisiei Militare, a strigat la microfonul fixat în jeep “Salut camarazi!” şi “Camarazi, munciţi din greu!”, în timp ce în fundal se auzea muzică militară.

Militarii au răspuns: “Servim poporul!”, “Urmăm partidul!”, “Luptăm să câştigăm !” şi “Făurim comportament exemplar!”.

Tancuri şi vehicule cu rachete nucleare şi alte capacităţi au defilat, în timp ce aeronave militare au survolat zona. Printre aeronave s-au numărat bombardiere H-6K, care au patrulat recent în apropiere de Taiwan şi Japonia, dar şi avioane de luptă J-15 şi J-20, de generaţie nouă.

“Astăzi suntem mai aproape de obiectivul unei reîntineriri măreţe a naţiunii chineze decât oricând altcândva în istorie şi trebuie să construim o armată puternică a poporului mai mult decât oricând altcândva în istorie”, a spus Xi într-un discurs scurt, ce nu a inclus anunţuri de politică.

El a subliniat că armata trebuie să susţină fără ezitare Partidul Comunist. “Ascultaţi întotdeauna şi urmaţi ordinele partidului şi mărşăluiţi oriunde vă îndreaptă partidul”, a insistat el.

Xi a avertizat că în lume nu este pace, dar nu a menţionat niciun punct de conflict şi nicio ameninţare precisă. Analiştii consideră că a făcut referire la disputele teritoriale din Marea Chinei de Sud, Taiwan şi tensiunile privind programele nuclear şi balistic nord-coreene.

Spre deosebire de paradele din 2015, ce a avut loc în centrul Beijingului, pentru a marca 70 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, spectacolul de duminică a fost mai puţin coreografiat.

A fost pentru prima dată de la Revoluţia Comunistă, din 1949, când China a marcat cu o paradă militară Ziua Armatei, care are loc oficial pe 1 august, potrivit agenţiei de presă Xinhua. De asemenea, a fost pentru prima dată când Xi a inspectat trupele în câmp deschis.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, Ren Guoqiang, a declarat într-un comunicat că locul unde a avut loc paradă simulează o “atmosferă de câmp de luptă, prăfuit”, pentru cei 12.000 de militari care au luat parte.

China nu a mai luptat într-un război de decenii, iar Guvernul insistă că nu are intenţii ostile, dar trebuie să se apere corespunzător, în condiţiile în care este, în prezent, a doua cea mai mare economie din lume.

Cu toate acestea, ţara este privită cu scepticism în Asia şi în lume, din cauza poziţiei sale tot mai agresivă în Marea Chinei de Est şi în Marea Chinei de Sud şi din cauza planurilor sale de modernizare a armatei. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.