Statele Unite şi Franţa condamnă tentativa de expulzare a unor membri ai opoziţiei din Belarus şi anunţă au în vedere să impună noi sancţiuni Minskului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo se declară ”profund îngrijorat de informaţii cu privire la răpirea şi tentativa de expulzare cu forţa a unor lideri ai opoziţieidin Belarus”.

El a evocat situaţia opozantei Maria Kolesnikova, condusă cu forţa, în noaptea de luni spre marţi, la frontiera dintre Belarus şi Ucraina, unde a fost arestată, au anunţat doi dintre susţinătorii săi, care s-au aflat alături de ea la momentul faptelor.

Cei doi, Anton Rodnenkov şi Ivan Kravţov, amândoi membri ai ”Consiliuliui de Coordonare” a opoziţiei, conduşi, la fel ca ea, la frontieră, au trecut în Ucraina de unde au putut să vorbească.

”Amintim autorităţilor din Belarus că este responsabilitatea lor să asigure siguranţa doamnei Kolesnikova şi a tuturor celor deţinuţi în mod nedrept”, a subliniat marţi Pompeo.

”Statele Unite, în coordonare cu partenerii şi aliaţii noştri, au în vedere sancţiuni ţintite suplimentare care să favorizeze asumarea responsabilităţli celor implicaţi în încălcarea drepturilor omului şi în reprimarea din Belarus”, a anunţat el.

Maria Kolesnikova este singura, dintre cele trei reprezentate ale opoziţiei din timpul campaniei prezidenţiale, care rămâne în Belarus.

Celelalte două, candidata în alegeri Svetlana Tihanovskaia şi Veronika Ţepkalo su fugit în străinătate.

Manifestaţii săptămânale de peste 100.000 de oameni au loc, de o lună, la Minsk, împotriva realegerii lui Aleksandr Lukaşenko la 9 august, pe care o denunţă drept frauduloasă.

Pe de altă parte, Franţa a condamnat tentaiva de expulzare a Kolesnikovei şi a îndemnat UE să impună ”sancţiuni rapide” celor care se fac vinovaţi de reprimare în Belarus.

”Franţa condamnă cu cea mai mare fermitate arestările arbitrare şi practica exilurilor forţate atât ale mai multor membri ai Consiliului de Coordonare al opoziţiei, cât şi a numeroşi manifestanţi în ultimele zile”, a denunţat marţi o purtătoare de cuvânt a Ministerului franez de Externe.

”Trebuie să se facă deplin lumină cu privire la situaţia domanei Kolesnikova”, a avertizat Agnès von der Mühll. 

Autorităţile belaruse au încercat să o oblige pe Kolesnikova să tracă frontiera în Ucraina, însă aceasta a refuzat şi şi-a rupt paşaportul, după care a fost arestată, au anunţat marţi, la Kiev, cei doi opozanţi care o însoţeau.

”Îndemnăm autorităţile belaruse să pună capăt de îndată acestor acţiuni, să elibereze persoanele deţinute în mod arbitrar şi să angajeze un dialog naţional incluzător” cerut de UE şi societatea civilă belarusă, a adăugat Agnès von der Mühll

”Franţa îşi reiterează în acest context susţinerea faţă de adoptarea rapidă de către UE a unor sancţiuni vizându-i atât pe cei care se fac vinovaţi de reprimarea populaţiei belaruse, cât şi de fraudele electorale de la 9 august”, a subliniat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.