Ambasadorul Moscovei la ONU a declarat că SUA şi Ucraina au spus Rusiei că nu vor lucra pe marginea propunerii ruse de a desfăşura trupe ONU de menţinere a păcii în estul Ucrainei, relatează agenţia TASS, citată de Reters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Delegaţiile SUA şi Ucrainei au declarant, după prima discuţie, că nu sunt pregătite să lucreze în viitor pe marginea textului” rus, a declarat ambasadorul Vasili Nebenzia.

Au spus că “au obiecţii semnificative şi că Ucraina ar putea avea o contrapropunere pentru a desfăşura trupe de menţinere a păcii la Donbas”, în estul Ucrainei, a adăugat el.

Nebenzia a precizat că Moscova nu va renunţa la propunere, ci va continua să o promoveze atunci când vor exista condiţiile potrivite.

Ucraina vrea, printre altele, ca nici un cetăţean rus să nu aibă dreptul să ia parte la misiunea de menţinere a păcii – o idee respinsă de Moscova.

Vladimir Putin s-a declarat săptămâna trecută în favoarea desfăşurării unei forţe ONU pentru a apăra observatorii OSCE din Ucraina, “nu numai pe linia de demarcare, după retragerea forţelor şi materialul militar al celor două tabere, ci şi în alte locuri unde observatorii OSCE îşi desfăşoară inspecţiile”.

Kievul, care se confruntă de peste trei ani cu un conflict între armata sa şi separatiştii proruşi, cere de mult acest lucru.

Însă Vladimir Putin a afirmat iniţial că forţa ONU ar trebui să intervină numai de-a lungul liniei de demarcaţie dintre cele două tabere. Aceste Căşti Albastre nu vor putea “avea ca funcţie decât să asigure securitatea observatorilor OSCE” şi “vor trebuie să se situeze, în acest scop, pe linia de demarcaţie şi în nici un alt loc”, a afirmat săptămâna trecută Putin.

Aproximativ 600 de observatori OSCE sunt însărcinaţi să controleze respectarea acordurilor de pace. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.