Statele Unite îşi încurajează partenerii să îşi folosească influenţa asupra Hamas şi a susţinătorilor săi din Iran după atacurile fără precedent ale mişcării islamiste palestiniene împotriva Israelului, a declarat joi un oficial de rang înalt, conform AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, se deplasează în Israel pentru a arăta sprijinul neclintit al Washingtonului ŕ aliatul său.

Un oficial de rang înalt, care călătoreşte cu Blinken, a asigurat că Washingtonul nu are nicio problemă cu discuţiile anunţate joi între prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salmane şi preşedintele iranian Ebrahim Raisi cu privire la războiul dintre Israel şi Hamas. 

"Sincer, facem apel la toţi partenerii noştri să discute cu Hamas, Hezbollah sau Iran - cu oricare din acest trio - cu care au legături sau relaţii, astfel încât să convingă Hamas să înceteze atacurile, să elibereze ostaticii, pentru ca Hezbollah şi Iranul să nu se implice în acest conflict", a declarat această sursă sub rezerva anonimatului în Irlanda.

În timpul vizitei sale în statul evreu, Antony Blinken se va întâlni probabil cu premierul Benjamin Netanyahu, înainte de a se deplasa în Iordania, un aliat apropiat al SUA care a semnat un tratat de pace cu Israelul.

Un alt oficial a confirmat că secretarul de stat american va vizita şi alte ţări, fără a le numi.

Iranul a fost una dintre primele ţări care a sprijinit în mod deschis atacul Hamas, descriindu-l drept o "operaţiune de mândrie".

În ciuda acestui sprijin deschis, autorităţile iraniene au negat luni că ar fi jucat un rol activ în ofensiva Hamas. 

Cu toate acestea, Washingtonul a declarat că nu există "nicio îndoială" că Hamas a fost "finanţată, echipată şi înarmată", printre altele, de Teheran, dar a spus că este "prea devreme" pentru a spune dacă Iranul a fost "implicat direct".

Hamas a lansat sâmbătă un atac surpriză asupra Israelului care, potrivit forţelor israeliene, a ucis 1.200 de persoane, majoritatea civili. În Fâşia Gaza, cel puţin 1.055 de persoane, dintre care mulţi civili, au fost ucise în raiduri aeriene israeliene ca represalii, potrivit autorităţilor locale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.