Miniştrii american şi german de Externe au încercat vineri, la Berlin, să minimalizeze divergenţe - cu toate acestea reale - între ţările lor, pe multe fronturi, subliniate cu o zi înainte de către Angela Merkel într-un discurs susţinut în Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Secretarul de Stat american Mike Pompeo s-a întâlnit cu omologul său german Heiko Maas după ce şi-a anulat, în ultimul moment, la începutul lui mai, vizita la acest aliat - maltratat adesea de către Donald Trump. El urma să fie primit şi de către Merkel.

Iranul, relaţiile cu gigantul chinez în domeniul telefoniei mobile Huawei, proiectul gazoductului Nord Stream 2, cheltuielile în cadrul NATO, războiul comercial - sunt tot atâtea subiecte de contencios între aceste ţări care au fost în mod tradiţional aliaţi apropiaţi.

DISCURS ANTI-TRUMP AL LUI MERKEL

Angela Merkel a susţinut, de altfel, la Universitatea Harvard, un discurs în care - fără să-i spună numele lui Trump - a atacat toate punctele politicii unilaterale ale preşedintelui Statelor Unite, cu care întreţine relaţii notoriu de dificile.

Denunţând ”minciunile prezentate ca adevăruri”, ea a apărat necesitatea de ”a face tot ceea ce este omenşete posibil” să se răspundă modificărilor climatice şi a lăudat binefacerile parteneriatului transatlantic şi multilateralimsului.

La Berlin, miniştrii au depus eforturi să îndulcească tonul.

Recunoscând ”diferenţe” de abordare şi apărând Acordul de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, din care administraţia Trump s-a retras spre marea nemulţumire a europenilor, Heiko Maas a dat asigurări că vrea, la fel ca Washingtonul, ca Iranul să înceteze ”să joace un rol negativ în regiune”.

Întrebat despre posibilitatea unei medieri germane în vederea unei dezamorsări a escaladei în curs între Republica islamică şi Statele Unite, el s-a declarat pregătit, în mod vag, să aibă o ”contribuţie” la o reducere a tensiunilor.

Iar Mike Pompeo s-a arătat conciliant faţă de Instex, acest mecanism creat de europeni cu scopul de a ocoli sancţiuni americane impuse Teheranului şi asupra căruia apasă, cu toate acestea, ameninţarea directă a unor măsuri punitive. Dar doar atât timp cât mecanismul se limitează la tranzacţii ”umanitare”, a dat asigurări şeful diplomaţiei americane.

KIPPA

Relaţiile cu Huawei au apărut recent pe lista diferendelor. Berlinul refuză să interzică în mod clar ca gigantul chinez să instaleze viitoarea reţea germană 5G, în pofida războiului deschis declarat de administraţia Trump liderului mondial în domeniul echipamentului de telefonie mobilă.

Mike Pompeo a declarat că a vorbit ”în mod deschis” despre acest risc cu omologul său.

”Vrem să ne asigurăm că reţelele prin care trec informaţii americane vor fi mereu demne de încredere”, a pledat el. Or, cu Huawei, ele riscă ”să ajungă în mâinile Partidului Comunist Chinez”.

Heiko Maas i-a răspuns că întreprinderile care nu se supun ”exigenţelor în domeniul securităţii” germane în privinţa 5G nu vor fi reţinute.

Secretarul de Stat s-a declarat, de altfel, ”preocupat” să-i vadă pe evreii germani descurajaţi să poarte kippa, într-un context de ascensiune a antisemitismului.

Un oficial guvernamental german, Felix Klein, i-a ”sfătuit” la 25 mai pe evreii din Germania să nu poarte această calotă ”peste tot mereu” în Germania, din cauza riscului de a fi agresaţi.

Altfel, cei doi oficiali au evocat terenuri de înţelegere cu privire la Ucraina, la relaţiile cu Rusia şi la soluţionarea Războiului din Siria, unde americanul a cerut ajutorul european în vederea stabilizării nordului ţării, fără să facă alte precizări.

Berlinul este prima etapă a unui nou turneu european, în care secretarul de Stat american vizitează până marţi Elveţia, Olanda şi Regatul Unit, unde se întâlneşte cu preşedintele Statelor Unite în cadrul vizitei de stat a acestuia.

Iranul urmează  să se afle din nou în centrul discuţiilor sale cu oficiali elveţieni, în contextul în care Eleveţia reprezintă interesele americane la Teheran, în absenţa unor relaţii diplomatice între cei doi inamici.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.