Statele Unite au cerut Rusiei să-şi distrugă rachetele de croazieră de tip SSC-8 în terminologia NATO - de tip Novator 9M729 în terminologia rusă - care încalcă, acuză Washingtonul, Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Din nefericire, Statele Unite constată tot mai mult că nu se poate avea încredere în Rusia să-şi respecte angajamentul în domeniul controlului armamentului”, a denunţat luni, la Conferinţa dezarmării, organizată sub auspiciile ONU, la Geneva, ambasadorul american Robert Wood.

El a denunţat ”acţiunile coercitive şi nocive (ale Rusiei) care au crescut tensiunile pe tot globul”.

”Rusia trebuie să-şi distrugă în mod verificabil toaterachetele (de tip) SSC-8, lansatoarele şi materialul asociat, pentru a se conforma Tratatului INF”, a îndemnat Robert Wood.

La finalul sesiunii, diplomatul rus Aleksandr Deineko a declarat pentru Reuters că ţara sa ”nu se va supune vreunui ultimatum cu privire la lichidarea sau eliminarea unei rachete care nu este deloc interzisă de tratat”.

În octombrie, preşedintele american Donald trump şi-a anunţat intenţia de a începe, la 2 februarie 2019, retragerea Statelor Unite din Tratatul INF, dacă Moscova nu-şi respectă angajamentele. Washingtonul are, potrivit tratatului, termen şase luni să se retragă.

Potrivit documentului, semnat de Ronald Reagan şi Mihail Gorbaciov în 1987, cele două ţări se angajează să-şi elimine rachetel nucleare şi convenţionale cu o rază de acţiune cuprinsă între 500 şi 5.500 de kilometri.

NATO şi Washingtonul consideră racheta de tip Novator 9M729 capabilă să atingă o ţintă situată la o distanţă de 500 până la 1.500 de kilometri.

Diplomaţi din cadrul Alianţei Nord-Atlantice au declarat că ruşii recunosc, în sfârşit, existenţa SSC-8, însă afirmă că raza de acţiune a rachetei nu depăşeşte 500 de kilometri.

NATO speră să convingă Moscova. Ambasadorii celor 29 de state membre NATO urmează să se întâlnească vineri, la Bruxelles, într-o reuniune specială a Consiliului NATO-Rusia, cu ambasadorul rus Iuri Gorlaci.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.