Statele Unite au exclus Turcia din programul avioanelor invizibile pe radar de tip F-35, din cauza deciziei sale de a achiziţiona sisteme ruse de apărare antiaeriană de tip S-400 - o măsură de sancţionare denunţată drept ”nedreaptă” de către Ankara, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”F-35 nu poate coexista cu o platformă rusă de colectare de informaţii care va fi folosită pentru a străpunge capacităţile sale de vârf”, a subliniat într-un comunicat, miercuri, Casa Albă.

Statele Unite au făcut ”numeroase” propuneri cu privire la vânzarea sistemului american de rachetă de tip Patriot Turciei, a dat asigurări o purtătoare de cuvânt a preşedinţiei, Stephanie Grisham.

Însă Ankara a preferat oferta rusă, în pofida unor îngrijorări exprimate de Washington, iar livrarea primelor piese ale rachetelor de tip S-400 a început vineri, ceea ce face ”imposibilă” rămânerea sa în programul F-35, potrivit lui Grisham.

Ankara a criticat imediat o decizie ”nedreaptă”, ”unilaterală”, care ”nu respectă spiritul Alianţei” Nord-Atlantice. Ea ”nici nu are la bază motive legitime”, a apreciat într-un comunicat Ministerul turc de Externe.

”Invităm Statele Unite să retragă această eroare, care va pregăti calea unor pagube ireparabile în relaţiile noastre strategice”, a adăugat aceeaşi sursă.

Turcia este un stat-cheie în NATO, iar opţiunea sa de a se echipa cu rachete ruse va avea ”un impact negativ” asupra ”interoperabilităţii” sale cu ceilalţi membri ai Alianţei, a apreciat Grisham.

Un oficial de rang înalt de la NATO şi-a exprimat recent, sub acoperirea anonimatului, ”îngrijorarea” cu privire la acest subiect.

”STRATEGICE”

Cu toate acestea, Washingtonul ”va continua să coopereze” cu Ankara, a adăugat purtătoarea de cuvânt. ”Statele Unite acordă în continuare o valoare mare relaţiei sale strategice cu Turcia”, care ”nu se limitează doar la F-35”.

Potrivit unui oficial de rang înalt de la Departamentul Apărării, David Trachtenberg, Statele Unite ”vor continua să participe la exerciţii” militare cu Turcia, şi anume cele prevăzute în Georgia, Germania şi Ucraina.

Preşedintele american Donald Trump a insistat, cu o zi înainte, asupra ”bunelor relaţii” cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan şi s-a abţinut să critice achiziţionarea rachetelor ruse. ”Ei se află într-o situaţie foarte complicată”, aprecia el.

Congresul american a exercitat însă presiuni, în mai multe rânduri, asupra Executivului să impună sancţiuni oficialilor turci implicaţi în acordul cu Moscova.

Achiziţionarea rachetelor ruse se înscrie într-o ”încălzire” a relaţiilor între Rusia şi Turcia.

Washington are grijă să păstreze acest aliat-cheie în Alianţa Nord-Atlantică, însă se teme că operaţiunile ruse de formare a militarilor turci în vederea utilizării S-400 ar putea să pătrundă secretele tehnologice ale avionului de tip F-35, o adevărată bijuterie tehnologică, menit să scape celor mai sensibile radare.

LOCURI DE MUNCĂ AMENINŢATE

Pentagonul a dat ultimatum Ankarei până la 31 iulie să renunţe la rachetele ruse, altfel urmând să fie exclusă din programul F-35, la care Turcia participă de la lansarea acestuia şi în cadrul căruia urmează să achiziţioneze 100 de exemplare.

În mod concret, această excludere ar urma să antreneze expulzarea piloţilor turci care se antrenează în prezent în Statele Unite pe F-35 şi anularea livrării a patru avioane deja achiziţionate de către Turcia, dar care se află în continuare pe teritoriul american.

De asemenea, personalul turc din cadrul consorţiului internaţional care fabrică avionul de tip F-35 urmează să fie înlocuit, iar subcontracte atribuite unor întreprinderi turce să fie anulate. Acestea furnizează în prezent 937 de piese de F-35, dintre care 400 pe care le produc numai ele.

”Turcia va pierde cu siguranţă, şi este regretabil, locuri de muncă şi oportunităţi economice din cauza deciziei sale”, a declarat Ellen Lord, adjuncta secretarului Apărării însărcinată cu achiziţiile, într-o conferinţă de presă organizată după anunţul Casei Albe.

Turcia, împotmolită în recesiune şi o inflaţie galopantă ar fi putut, potrivit unor estimări, să obţină nouă miliarde de dolari prin participarea sa în program.

Constructorul aeronautic american Lockheed Martin urmează, de asemenea, să aibă de suferit, a amintit marţi Donald Trump.

Turcia nu mai poate să cimpere ”100 de avioane, Lockheed nu este tocmai mulţumit, înseamnă multe locuri de muncă”, a subliniat el.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.