Spionajul american consideră ”foarte improbabil” ca o putere străină sau o armă să se afle la originea misteriosului ”sindrom Havana”, o tulburare neexplicată care afectează zeci de diplomaţi sau angajaţi americani de ambasade, dezvăluie în ediţia de miercuri cotidianul american The Washington Post, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit WP, şapte agenţii guvernamentale au examinat, în ultimii ani, aproximativ 1.000 de cazuri de ”incidente anormale de sănătate”, iar cinci dintre ele au conchis că este ”foarte improbabil” ca aceste tulburări să fie provocate de un atac deliberat.

Una dintre aceste şapte agenţii consideră ipoteza numai doar ”improbabilă”, iar alta se abţine să conchidă, dezvăluie ziarul, care citează oficiali din domeniul informaţiilor clasificate pe care nu-i identifică.

Această concluzie a spionajului american pare să fie contrară unui raport al unor experţi, publicat în urmă cu un an, potrivit căruia unde electromagnetice s-ar fi aflat, în unele cazuri, la originea acestui sindrom misterios - susţinând astfel teza unor atacuri deliberate.

Aceste tulburări de sănătate - între altele, migrene, vertijuri, stări de rău, tulburări de vedere - i-au afectat mai întâi pe diplomaţi americani şi canadieni aflaţi la post în Cuba, 2016, de unde şi numele de ”sindrom Havana”.

Aceste ”incidente anormale de sănătate” - potrivit terminologiei folosite de către Statele Unite - au fost semnalate apoi şi alte părţi ale lumii - în China, Germania, Australia, Rusia, Austria - şi chiar la Washington.

Sindrimul Havana rămne, până în prezent, neexplicat de către oameni de ştiinţă, care şi-au multiplicat ipotezele.

În august 2021, vizita la Hanoi, în Vietnam, a vicepreşedintei americane Kamala Harris a fost întârziată cu trei ore, în urma unei alerte de acest tip în capitala vietnameză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.