Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat, luni, că la 1 iunie va avea loc un referendum de adoptare a reformei constituţionale, care îi va da dreptul pentru încă două mandate începând din 2024.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Vom organiza votul naţional rus privind adoptarea reformei constituţionale la 1 iulie 2020", a declarat Putin, referitor la acest scrutin prevăzut iniţial in aprilie, dar amânat din cauza pandemiei de coronavirus.

El a anunţat această dată la încheierea unei reuniuni în videoconferinţă cu responsabili politici, electorarul şi sanitari, informează lefigaro.fr.

Potrivit preşedintelui rus, "îmbunătăţirea situaţiei provocate de coronavirus şi faptul că mai există o lună pentru a se lua măsurile necesare în vederea ameliorării lucrurilor", justifică pe deplin desfăşurarea referendumului din 1 iulie.

La 16 martie, Curtea Constituţională rusă şi-a dat acordul luni vastei reforme constituţionale vrute de către preşedintele Vladimir Putin, care îi acordă acestuia dreptul de a efectua încă două mandate după încheierea celui în curs, în 2024.

Această reformă este necesar să fie validată, în plus, printr-un ”vot popular".

Curtea Constituţională a fost extrem de rapidă în a se pronunţa, în contextul în care Vladimir Putin a promulgat sâmbătă această vastă reformă constituţională, la câteva zile după ce a fost adoptată de către deputaţi şi senatori.

Vladimir Putin a luat pe toată lumea prin surprindere atinci când a anunţat, în ianuarie, această reformă constituţională, urmată rapid de demisia fostului său premier Dmitri Medvedev.

Reforma urma iniţial să consolideze puterile Executivului şi Consiliului de Stat, un organ până acum esenţialmente consultativ.

Apoi, un nou amendament a fost adăugat, spre surpriza generală, la a doua lectură a proiectului de lege de către deputaţi, pentru a-i permite lui Vladimir Putin să reia de la zero numărarea mandatelor sale prezidenţiale în urma acestei reforme, în contextul în care legea rusă îi interzicea să mai candideze în 2024.

Teoretic, Vladimir Putin, în vârstă de 67 de ani, aflat la putere din 2000, ar putea să rămână la Kremlin până în 2036.

Textul aprobat de Curtea Constituţională relevă că preşedintele rus aflat în funcţie la intrarea în vigoare a legii va putea ”participa ca şi candidat” în viitoarele alegeri prezidenţiale ruse.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.