Locuitorii Moscovei se pronunţă prin vot, timp de o săptămână, începând de joi şi până la 5 martie, cu privire la reinstalarea statuii lui Felix Djerzinski - fondatorul poliţiei politice sovietice - în faţa sediului serviciilor secrete ruse FSB, în centrul capitalei ruse, la 30 de ani după ce a fost dată jos de pe soclu, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Moscoviţii urmează să se exprime până vinerea viitoare în această consultare oline şi să aleagă între ”Felix de Fier” care a înfiinţat temuta CEKA, strămoşul KGB, şi prinţul Aleksandr Nevski, un erou naţional rus din secolul al XIII-lea şi totodată un sfânt ortodox.

Monumentul va trona în Lubianka, o piaţă celebră, dominată de sediul actualelor servicii ruse de securitate FSB, la doar câteva sute de metri de Kremlin.

Până joi după-amiaza s-au înregistrat peste 100.000 de voturi pe site-ul capitalei, iar Aleksandr Nevski domina cu 51%.

”Mi-ar plăcea să-l văd pe Djerzinski, pentru că mi se pare o figură istorică şi a avut un impact enorm asupra istoriei Rusiei”, declară pentru AFP un student, Valentin Belikov, în Piaţa Lubianka.

Acest vot are loc în contextul în care nostalgia faţă de URSS avansează de mai mulţi ani în Rusia.

Câteva statui ale lui Iosif Stalin au fost ridicate în ţară, iar tinerele generaţii cunosc tot mai puţin istoria crimelor sovietice.

Un sondaj realizat de către Centrul independent Lebvada şi publicat în iunie 2020 arăta că 41% dintre ruşii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani ştiu piţine lucruri sau nu ştiu deloc despre reprimările staliniste.

O statuie a lui Felix Djerzinski (1877-1926) trona în Piaţa Lubianka din 1958 şi până la 22 august 1991, când a fost dată jos în timp ce 100.000 de oameni sărbătoreau eşecul puciului împotriva lui Mihail Gorbaciov şi a politicii sale de democratizare, care a precipitat disoluţia URSS.

Statuia de bronz, de 11 tone, acoperită de graffiti, se află în prezent într-un parc al monumetelor sovietice, în centrul Moscovei.

Nostalgicii URSS-ului îndemană cu regularitate la reinstalarea acesteia în Piaţa Lubianka.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, le-a spus joi unor jurnalişti că nu cunoaşte opinia lui Vladimir Putin, un fost agent KGB, în această privinţă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.