Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă vineri că i-a ”ascultat” pe manifestanţii care se opun unei legi care revocă independenţa instanţelor luptei anticorupţie şi că le-a răspuns printr-o nouă lege, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Este cu totul normal ca oamenii să reacţioneze atunci când nu vor ceva sau nu le place”, a comentat preşedintele ucrainean într-o întâlnire, joi, cu jurnalişti, la care AFP scrie că a participat.

”Este foarte important ca noi să ascultăm şi răspundem în mod corect”, a adăugat el.

”Oamenii au cerut schimbări. Noi am răspuns”, a continuat Volodimir Zelenski, recunoscând că ”probabil ar fi trebuit un dialog” înaintea adoptării acestei legi denunţate cu privire la structurile anticorupţie.

Acest prim text - adoptat de Parlament miercuri şi promulgat de către Volodimir Zelenski imediat - prevedea plasarea Biroului Naţional ucrainean Anticorupţie (NABU) şi Parchetului special anticorupţie (SAP) - principalele două insituţii de luptă împotriva corupţiei - în subordinea procurorului general, care este numit de căytre preşedinte.

Această măsură anula de facto independenţa celor două instituţii.

Această lege a provocat un val de indignare în societatea civilă şi primele proteste de stradă antiguvernamentale - de amploare - la Kiev şi în alte oraşe de la începutul invaziei ruse în februarie 2022.

Ea a fost aprig criticată de asemenea de către Uniunea Europeană (UE), la care Ucraina are ambiţia să adere.

În faţa acestei avalanşe de proteste, Volodimir Zelenski a încercat mai întâi să apere legea, acuzând structurile vizate de ineficienţă şi de fsptul că se află sub o ”influenţă rusă”.

El a anunţat aproi, joi, că propune un nou proiect de lege car să asigure ”independenţa” acestor instituţii faţă de putere.

Noua lege, care urmează să fie adoptată în Parlament, a fost salutată de către NABU, organismul însărcinat să ancheteze cu privire la corupţie.

Biroul Naţional ucrainean Anticorupţie (NABU), înfiinţat în 2015, a dezvăluit scandaluri majore de corupţie în Ucraina, inclusiv în cadrl armatei şi Guvernului.

Însă puţine dintre aceste dosare au condus la condamnări în justiţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.