Preşedintele Volodimir Zelenski a discutat marţi la telefon cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor din SUA, republicanul Kevin McCarthy, pe care l-a asigurat că Ucraina poate da socoteală pentru fiecare dolar acordat de Washington ca asistenţă, în condiţiile în care republicanii vor să se asigure că ajutorul american nu este deturnat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Convorbirea a avut loc în unei vizite de lucru a preşedintelui ucrainean în regiunea Poltava, potrivit unui comunicat al Preşedinţiei ucrainene.

Şeful statului ucrainean şi-a exprimat recunoştinţa pentru sprijinul bipartizan continuu acordat Ucrainei de către Congresul SUA. „După cum a asigurat preşedintele, Ucraina este pregătită să dea socoteală pentru fiecare dolar de asistenţă americană”, arată biroul preşedintelui ucrainean.

Poziţia lui Kevin McCarthy este că susţine Ucraina, dar că republicanii din Congres, care au preluat controlul Camerei Reprezentanţilior în ianuarie, nu vor oferi „un cec în alb” pentru asistenţa americană destinată Kievului.

Ca urmare, Volodimir Zelenski l-a informat pe interlocutorul american - al treilea om în stat, după preşedinte şi vicepreşedinte - despre desfăşurarea ostilităţilor în principalele puncte fierbinţi de pe front şi despre nevoile urgente de apărare ale ţării, în special în ceea ce priveşte vehiculele blindate, armele cu rază lungă de acţiune, artileria, apărarea aeriană şi aviaţia, precizează comunicatul de la Kiev.

Zelenski şi McCarthy au discutat totodată despre necesitatea de a spori presiunea sancţiunilor asupra Rusiei, inclusiv prin reducerea plafonului de preţ la petrolul şi gazele ruseşti.

Comunicatul Kievului mai precizează că Volodimir Zelenski l-a invitat pe Kevin McCarthy să efectueze o vizită în Ucraina. Nu este pentru prima dată când Zelenski îi lansează o astfel de invitaţie lui Kevin McCarthy, dar acum a avut ocazia să o facă direct şi oficial.

La începutul lunii trecute, liderul republican declarase că nu intenţionează să viziteze Ucraina după ce preşedintele ucrainean Zelenski îi adresase o astfel de invitaţie indirectă într-un interviu pentru CNN. „Domnul McCarthy trebuie să vină aici pentru a vedea cum lucrăm, ce se întâmplă aici.... Apoi, după aceea, să îşi facă presupunerile", declarase Zelenski în interviul acordat CNN.

Statele Unite acordaseră Ucrainei la acel moment un ajutor total de aproape 32 de miliarde de dolari, iar unii republicani de extremă dreapta se opun trimiterii mai multor ajutoare, dorind un sistem de control asupra cheltuielilor, pentru a se asigura că ajutorul nu este deturnat.

Întrebat atunci despre invitaţia lui Zelenski, McCarthy a declarat pentru CNN că nu are nevoie să meargă până în Ucraina şi că îşi obţine informaţiile şi pe alte căi. „Voi continua să primesc informările mele, nu trebuie să mă duc în Ucraina sau la Kiev pentru a le vedea", a spus el la CNN.

Preşedintele Joe Biden a făcut o vizită surpriză la Kiev în februarie pentru a arăta solidaritatea SUA cu Ucraina la un an de la începutul conflictului, la fel ca şi alţi oficiali americani de rang înalt şi unii membri ai Congresului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.