Europenii este necesar să-i răspundă cu forţă lui Vladimir Putin, după presupusa otrăvire a opozantului rus Aleksei Navalnîi - şi să se servească de ”arma gazului”, au îndemnat joi oficiali şi diplomaţi germani, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Opozantului rus i s-a făcut rău la 20 august, la bordul unui avion cu care plecase din Siberia către Moscova, după ce a băut ceai pe aeroport.

Spitalizat la Omsk, în Siberia, el a fost transferat la 22 august în Germania, unde Guvernul Angelei Merkel a anunţat miercuri că deţine proba faptului că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent din familia noviciok, folosit deja împotriva fostului diublu spion Serghei Skripal şi fiicei sale iulie, în 2018, în Marea Britanie.

”Trebuie să existe un răspuns european”, a subliniat joi, la postul de radio Deutschlandfunk, preşedintele Comisiei Afacerilor Externe din Bundestag Norbert Röttgen.

”Trebuie să ducem politici dure, trebuie să răspundem cu singurul limbaj pe care-l înţelege Putin, şi anume vânzarea de gaze naturale”, a răspuns acest cadru din Uniunea Creştin Democrată (CDU) a Angelei Merkel, întrebat de post dacă este necesară oprirea şantierului proiectului gazoductului Nord Stream 2 între Rusia şi Germania.

Wolfgang Ischinger, fostul ambasador al Germaniei la Washington, în prezent preşedintele Conferinţei Securităţii de la Munchen (MSC), a făcut declaraţii asemănătoare, subliniind că un răspuns ”clasic” de expulzare a unor diplomaţi nu ar fi suficient.

”Dacă vrem să transmitem împreună cu partenerii noştri un mesaj clar Moscovei, relaţiile economice trebuie să fie în program, iar asta înseamnă că proiectul Nord Stream 2 nu trebuie lăsat deoparte”, a declarat el.

Însă Ischinger nu înceamnă la un boicot total.

”Nu putem să ne erijăm în zid între Occident şi Rusia. Ar însemna să mergem prea departe. Însă există o măsură justă de mijloc, între acţiuni diplomatice şi un boicot total”, a spus el.

MOSCOVA: BERLINUL NU ARE PROBA OTRĂVIRII LUI NAVALNÎI

Rusia a respins, prin Ministerul de Externe, acuzaţiile germane, afirmând că Berlinul nu dispune de niciun element de probă şi deplângând că germania nu a cooperat cu ea.

Afirmaţiile Guvernului german, potriivt cărora Navalnîi a fost otrăvit cu o substanţă de tip noviciok nu sunt susţinute cu nicio probă, a subliniat ministerul, citat de RIA Novosti.

Franţa şi Uniunea Europeană (UE) susţin acuzaţiile Germaniei şi condamnă otrăvirea, denunţând o atingere la adresa dreptului internaţional.

PARISUL CONDAMNĂ ”FOLOSIREA ŞOCANTĂ ŞI IRESPONSABILĂ” A NOVICIOK

”Vreau să condamn în termenii cei mai puternici folosirea şocantă şi iresponsabilă a unui asemenea agent” neurotoxic, a denunţatşeful diplomaţiei franceze, relatează AFP.

La câteva ore după anunţul Germaniei cu privire la folosirea unui agent neurotoxic de tip noviciol împotriva opozantului rus Aleksei Navalnîi, comunitatea internaţională a început să reacţioneze.

După Statele Unite şi Regatul Unit, Franţa, prin vocea lui Jean-Yves Le Drian, a denunţat ”folosirea şocantă şi iresponsabilă” a acestei substanţe.

Există ”întrebări grele” şi ”este responsabilitatea autorităţilor ruse să răspundă”, a apreciat el, precizând că ”Franţa se află în legătură strânsă cu autorităţile germane şi cu partenerii săi, pentru a se coordona asupra răspunsului pe care să-l dea”.

RUSIA, PREGĂTITĂ SĂ COOPEREZE

Anterior, cancelarul german Angela Merkel a subliniat că Rusia ”poate şi trebuir” să răspundă ”problemelor” ridicate de otrăvire, menită să-l ”reducă la tăcere” pe Navalnîi.

Rusia s-a declarat pregătită să ”coopereze deplin” cu Germania pe tema sănătăţii lui Nvalnîi.

”Suntem pregătiţi şi suntem interesaţi să cooperăm deplin şi să schimbăm infromaţii cu privire l acest subiect cu Germania”, a dat asigurări un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenţia rusă de presă RIA Novosti.

WASHINGTONUL: OTRĂVIREA LUI NAVALNÎI, ”ABSOLUT CONDAMNABILĂ”

Casa Albă consideră otrîvirea lui Navalnîi ”absolut condamnabilă”, a subliniat, pe Twitter, Consiliul Securităţii Naţionale (NSC).

Moscova a recurs deja la noviciok în trecut, denunţă NSC, care anunţă că Washingtonul ”va coopera cu aliaţii săi şi comunitatea internaţională pentru ca cei care au comis acest act în Rusia să fie puşi în faţa responsabilităţii pe care o au, indiferent de nivelul la care conduc probele şi să se pună capăt activităţilor rele ale acestora”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.