Primul zbor comercial al companiei de turism spaţial Virgin Galactic a ajuns joi în spaţiu, a anunţat compania fondată de miliardarul Richard Branson. Este o etapă importantă pentru această companie, notează AFP..

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Compania, fondată în 2004, ajunsese deja de cinci ori în spaţiu, dar până acum doar cu membri ai companiei la bord.

Nava VSS Unity a transportat patru pasageri: doi ofiţeri de rang înalt din forţele aeriene italiene, un inginer de la Consiliul Naţional de Cercetare din Italia (CNR) şi un angajat al Virgin Galactic care îi însoţea. De asemenea, la comenzi se aflau doi piloţi.

Nava spaţială a depăşit 80 de kilometri altitudine, limita care, potrivit armatei americane, marchează începutul spaţiului, a anunţat un comentator pe transmisia video în direct a companiei. "Bine aţi venit în spaţiu, astronauţilor", a declarat încântată Sirisha Bandla, o angajată a Virgin Galactic care a făcut ea însăşi călătoria.

Odată ce nava a ajuns în imponderabilitate, un steag italian a fost desfăşurat în cabină.

Misiunea, denumită Galactic 01, a decolat de la baza Spaceport America din statul New Mexico.

Un imens avion purtător a decolat la ora locală 08:30 de pe o pistă obişnuită. Aproximativ o oră mai târziu, la o altitudine de aproximativ 15 km, a lansat nava, un avion-rachetă care seamănă cu un avion privat de mari dimensiuni.

Acesta şi-a pornit apoi motorul şi a accelerat pe verticală. Timp de câteva minute, în condiţii de gravitaţie zero, pasagerii au putut să se desprindă de pe scaunele lor şi să plutească în cabină.

Apoi, aeronava a coborât planând pentru a ateriza pe aceeaşi pistă.

Richard Branson însuşi a făcut această scurtă călătorie în spaţiu în iulie 2021, în urmă cu aproape doi ani. Agenţia americană de aviaţie (FAA) a blocat atunci temporar nava spaţială la sol pentru a investiga o deviere a traiectoriei în timpul acestui zbor foarte mediatizat.

Virgin Galactic a anunţat apoi o pauză în operaţiunile sale, dedicată îmbunătăţirii navei sale, care a durat mult mai mult decât se aştepta.

În luna mai, compania a efectuat, în cele din urmă, ultimul zbor test înainte de începerea operaţiunilor comerciale.

Zboruri lunare

Acestea erau aşteptate de ani de zile. Aproximativ 800 de clienţi, printre care o serie de celebrităţi, şi-au cumpărat deja biletele - la un preţ cuprins iniţial între 200.000 şi 250.000 de dolari per pasager, înainte de a fi ridicat la 450.000 de dolari.

Programul spaţial al companiei Virgin Galactic a înregistrat o întârziere de ani de zile, nu în ultimul rând din cauza unui accident din 2014, soldat cu moartea unui pilot.

Zborul de joi a fost prezentat ca având o vocaţie ştiinţifică, mai multe experimente fiind efectuate la bord (privind comportamentul lichidelor în imponderabilitate, reacţia corporală a pasagerilor...).

"Misiunile de cercetare ale Virgin Galactic vor inaugura o nouă eră de acces repetat şi fiabil la spaţiu pentru instituţiile guvernamentale şi de cercetare", a declarat directorul general al companiei, Michael Colglazier, înainte de zbor.

După o a doua misiune (Galactic 02) în luna august, Virgin Galactic promite zboruri spaţiale în fiecare lună.

Compania concurează cu Blue Origin a miliardarului Jeff Bezos, care oferă de asemenea zboruri suborbitale scurte şi care a trimis deja 32 de persoane în spaţiu.

Dar, de la un accident în septembrie 2022 în timpul unui zbor fără pilot, racheta sa a fost oprită la sol. Blue Origin a promis în martie că îşi va relua "în curând" zborurile spaţiale.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.