Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat vineri că sunt necesare mai multe discuţii în grupurile parlamentare înainte ca legislativul să voteze ratificarea aderării la NATO a Finlandei şi Suediei, temă prevăzută să intre în plen la dezbateri miercurea viitoare, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vorbind la postul public de radio, Orban a declarat că le-a cerut deputaţilor din partidul său Fidesz să susţină candidatura celor două ţări, dar a adăugat că unii parlamentari nu sunt "foarte entuziaşti" în legătură cu extinderea NATO şi de aceea a solicitat discuţii suplimentare pe această temă.

Orban a declarat că unii parlamentari ai partidului de guvernământ sunt îngrijoraţi de faptul că graniţa comună a NATO cu Rusia se întinde pe o distanţă de peste 1.000 de kilometri, subliniind potenţialele riscuri geopolitice care decurg din aderarea Finlandei. Alţi parlamentari, susţine Orban, ar avea obiecţii pentru că Finlanda şi Suedia ar răspândi "minciuni sfruntate" cu privire la starea democraţiei şi a statului de drept în Ungaria.

La începutul acestei săptămâni, negociatorul pentru fondurile UE a semnalat o posibilă nouă amânare a accesului Ungariei la miliardele de euro din fondurile de redresare, afirmând că rezolvarea problemelor rămase cu Bruxelles-ul privind reformele democratice ar putea dura până în vară. 

Blocul comunitar a suspendat orice plată din PNRR până când guvernul naţionalist de la Budapesta nu va implementa reformele pentru a îmbunătăţi independenţa justiţiei şi a combate corupţia.

Parlamentele tuturor celor 30 de ţări membre NATO trebuie să ratifice orice aderarea unei alte ţări la Alianţă. Turcia şi Ungaria sunt singurele state membre care nu au făcut încă acest demers în privinţa Finlandei şi Suediei.

Parlamentarii ungari urmează să voteze pe această temă la 6 martie, potrivit agendei parlamentului publicată online.

Viktor Orban a spus că, în cele din urmă, ar trebui să fie clar că Ungaria susţine aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, dar a precizat că ar trebui să fie auzite şi îngrijorările Turciei cu privire la Suedia, în caz contrar efortul de extindere putând eşua. "În ceea ce priveşte Turcia, ei sunt, de asemenea, aliaţii noştri şi, prin urmare, trebuie să le auzim vocea", a arătat Orban. "Trebuie să acordăm atenţie Turciei, deoarece, în cele din urmă, întregul proces va stagna. Dacă nu există o soluţie la problema Turciei, atunci extinderea ar putea eşua", a avertizat Orban.

Ankara reproşează Suediei că a adăpostit ceea ce Turcia consideră a fi membri ai unor grupări teroriste. Turcia a indicat recent că va aproba doar aderarea Finlandei la NATO, în timp ce Ungaria spune că a fost întârziată de o mulţime de alte proiecte legislative de care trebuia să se ocupe pentru a debloca fondurile Uniunii Europene.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a cerut săptămâna trecută Turciei şi Ungariei să permită Finlandei şi Suediei să adere la NATO, declarând că se aşteaptă ca toţi membrii NATO să ratifice protocoalele lor de aderare la Alianţă "fără întârziere".

"Mă încadrez în tabăra celor care îndeamnă la calm", a declarat Orban derpre dezbaterea internă privind extinderea NATO.

El a spus însă că Ungaria, dominată de Moscova timp de decenii înainte de prăbuşirea comunismului, are "obligaţia morală" de a sprijini candidatura ţărilor nordice.

"Înţeleg, de altfel sunt de acord cu opinia grupului parlamentar că nu totul este în regulă. Cu toate acestea, i-am rugat ca, în final, să fie clar că, în principiu, susţinem intrarea Suediei şi Finlandei în NATO. Cu toate acestea, vor fi necesare nişte discuţii serioase înainte", a declarat vineri Viktor Orban.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.