Premierul ungar Viktor Orban transmite Partidului Popular European (PPE) - care examinează o excludere a formaţiunii sale, Fidesz, din cauza măsurilor adoptate în Ungaria în lupta împotriva epidemiei noului coronavirus - că ”nu are timp de aşa ceva” şi că îi este greu să-şi imagineze că cineva are ”timp de fantezii” cu privire la intenţiile altor ţări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Lumea noastră este clar cu susul în jos”, îi scrie el vineri secretarului general al PPE, Antonio López-Istúriz, subliniind că ”noi, premierii şi liderii partidelor din toată lumea ne concentrăm energia să luăm decizii eficiente şi la timp pentru a salva vieţi şi a proteja sănătatea şi securitatea cerăţenilor noştri”.

”Îmi imaginez cu dificultate ca vreunul dintre noi să aibă timp de fantezii cu privire la intenţiile altor ţări”, continuă Orban, subliniind că ”acest lucru mi se pare un lux costisitor în aceste vremuri”.

”Cu tot respectul, nu am timp de aşa ceva!”, conchide şeful Guvernului ungar.

El se declară pregătit să discute ”despre orice după terminarea pandemiei” şi subliniază că se dedică ”salvării vieţii poporului ungar şi pregătirii unor măsuri de relansare socială şi economică în cadrul Constituţiei”.

El îndeamnă în finalul scrisorii ca ”toţi să facem aşa în ţările noastre”.

GERMANIA PROPUNE SANCŢIONAREA UNGARIEI

Pe de altă parte, ministrul german însărcinat cu Afacerile Europene a evocat o posibilă sancţionare financiară a Ungariei, în urma introducerii acestor măsuri considerate autoritariste de către premierul suveranist ungar, relatează DPA.

”Noi nu putem explica populaţiei noastre că ţări îşi finanţează o mare parte a investiţiilor publice cu bani de la UE, iar apoi încalcă principiile Uniunii Europene”, declară vineri Michael Roth pentru Die Welt.

Michael Roth apreciază că este posibil să se ajungă la un acord asupra unor sancţiuni financiare UE - cu o majoritate calificată -, în cadrul negocierilor în curs ale bugetului din 2021.

Parlamentul ungar, dominat larg de Partidul Fidesz al lui Orban, a acordat Guvernului puteri largi în lupta împotriva noului coronavirus.

Legea nu prevede o limită a acestui regim de urgenţă şi permite Guvernului Orban să conducă ţara prin decrete, în unele cazuri fără niciun control parlamentar.

Uniunea Europeană (UE) a criticat acest lucru, în contextul în care Orban se află deja în conflict cu partenerii săi europeni din cauza politcilor sale autoristariste din cei zece ani de când se află la putere.

Budepesta şi Bruxellesul se află de mult timp în disensiuni puternice cu privire la o serie de reforme care consolidează o acaparare a puterii de către Orban - pe care europenii le consideră o călcare în picioare a valorilor fundamentale ale Uniunii.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a declarat joi  că măsuri de urgenţă în timpul epidemiei sunt ”de înţeles”, însă şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că ”anumite măsuri merg prea departe. Şi sunt îngrijorată mai ales de situaţia din Ungaria”.

Tot joi, 13 state membre ale PPE (dreapta) l-au îndemnat pe preşedintele grupului parlamentar PPE Donald Tusk să excludă Fidesz din formaţiune şi au îndemnat statele membre UE să ia măsuri împotriva Ungariei.

În prezent, Fidesz este suspendat din PPE, care examinează o exludere a partidului lui Orban.

Într-un interviu acordat postului naţional de radio, Orban a respins aceste critici.

”Cu ce se ocupă Bruxellesul? Cu noi”, a declarat el. ”Ar trebui să muncească să salveze vieţile oamenilor, aceasta este urgenţa. Nu-i înţeleg pe oamenii din bula de la Bruxelles”.

Atât Orban, cât şi membri ai Guvernului său resping cu regularitate obiecţiile şi criticile UE într-o serie de probleme, de la statul de drept la migraţie şi la politicile în domeniul azilului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.