O victorie a Partidului Progresist sârb (SNS, dreapta, naţionalist, populist) al preşedintelui Aleksandr Vucici în alegerile legislative de la 17 decembrie a fost validată cu un scor de 46,75% din voturile exprimate la nivel naţional, potrivit rezultatelor definitive, publicate miercuri, după două săptămâni de contestare la Belgrad, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest scor asigură partidului prezidenţial, potrivit proiecţiilor formaţiunii, o majoritate absolută a mandatelor în Parlament.

Principala coaliţie a opoziţiei, ”Serbia împotriva Violenţei” (SPN), care denunţă o ”fraudă”, a obţinut 23,66% dintre voturile exprimate.

rezultatele definitive au fost publicate pe site-ul Comisiei Electorale (RIK), în urma repetării alegerilor parlamentare în aproximativ 30 de secţii de votare - în principal în zone rurale -, după numărarea finală a buletinelor de vot din toate cele 8.723 de secţii de votare din Serbia, anunţă RIK pe site.

MANIFESTAŢII LA BELGRAD

RIK nu a efectuat încă propria proiecţie cu provire la repartizarea mandatelor, însă preşedintele sârb a anunţat la 30 decembrie că partidul său - care se află la putere din 2012 - urma să obţină o majoritate absolută la nivel naţional - adică 129 sau 130 dintre cele 250 de mandate în Adunarea Naţională.

Scrutinul de la 17 decembrie este contestat din prima zi de către opoziţie, care denunţă ”fraude”, şi a fost urmat de manifestaţii aproape zilnice în faţa sediului Comisiei Electorale şi de blocaje ale drumurilor în Belgrad de către studenţi.

SPN a cerut Uniunii Europene (UE) să organizeze o anchetă internaţională independentă în vederea verificării acuzaţiilor de ”nereguli”.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.