Comisarul european grec însărcinat cu ”promovarea modului de viaţă european” Margaritis Schinas s-a declarat ”furios” din cauza transformării fostei Bazilici ortodoxe Sfânta Sofia în moschee şi cataloghează această decizie a Guvernului turc drept un ”punct de plecare prost” în relaţiile Turciei cu Uniunea Europeană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ca grec, am un gust destul de amar, sunt furios. Şi sunt sigur că nu sunt singurul care resimte această emoţie”, a declarat comisarul european vineri, răspunzând unei întrebări care-i era pusă, cu titlu personal, în limba greacă, în cadrul unei conferinţe de presă la Bruxelles.

Schinas este unul dintre cei opt vicepreşedinţi ai Comisiei Europene (CE) a germanei Ursula von der Leyen.

”Turcia trebuie, la un moment dat, să-şi decidă poziţia geopolitică”, a apreciat el.

”Va dori să colaboreze cu UE şi să se fondeze pe valorile europene? Dacă da, ceea ce s-a întâmplat azi cu «Hagia Sofia» este cu adevărat un punct de plecare prost”, a avertizat el.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell i-a cerut la 13 iulie preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan ”să anuleze decizia” de a converti din nou Sfânta Sofia în moschee.

Borrell a anunţat joi căa discutat cu ministrul turc de Externe Mevlut Cavusolgu despre mijloace de calmare a unor tensiuni şi că au convenit o întâlnire înaintea unei reuniuni informale a miniştrilor de Externe ai statelor membre UE, prevăzută la sfârşitul lui august la Berlin.

Câteva mii de musulmani au participat vineri, la Istanbul, în prezenţa lui Erdogan, la prima rugăciune în interiorul şi în jurul Bazilicii Sfânta Sofia, în urma controversatei transformări, la10 iulie, a acestui fost muzeu în moschee.

Acest eveniment este trăit ca ”o zi de doliu” de arhiepiscopul Ieronimus, conducătorul Bisericii Ortodoxe Greceşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.