Vice-premierul bulgar Valeri Simeonov, un naţionalist aliat şefului Guvernuui conservator, a demisionat după mai multe săptămâni de manifestaţii ale mamelor unor copii cu dizabilităţi insultate de declaraţiile sale, într-un context social tensionat, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mi-am înmânat demisia din postul de vicepremier al Guvernului bulgar”, a declarat joi presei Valeri Simeonov.

Serviciul de presă al Guvernului a anunţat că demisia a fost acceptată de către premier, conservatorul Boiko Borisov.

Mame ale unor copii cu dizabilităţi, mobilizate iniţial să ceară Parlamentului bulgar ajutoare sociale mai bune, manifestau seară de seară la Sofia de mai multe săptămâni, cerând demisia vicepremierului.

Valeri Simeonov le-a catalogat lupta, într-un comunicat, la jumătatea lui octombrie, drept o ”mână de femei vehemente care îşi instrumentalizează copiii şi manipulează societatea, expunând căldurii şi ploii aceşti copii pretins bolnavi (...) doar cu scopul de a obţine câştiguri materiale”.

El a publicat acest comunicat după ce mame şi-au adus copiii cu dizabilităţi în faţa sediului Parlamentului, pentru a cere ajutoare sociale suplimentare.

Simeonov, în vârstă de 63 de ani, este coliderul formaţiunii naţionaliste Patrioţi Uniţi, aliatul minoritar în coaliţia aflată la putere.

El a provocat deja sandal prin declaraţiile sale cu privire la romi şi migranţi şi a revenit - fără convingere - asupra declaraţiilor sale, la presiunile premierului şi partenerilor din cadrul Patrioţilor Uniţi.

Însă acest lucru nu a fost suficient să calmeze furia mamelor, în contextul în care tensiunile s-au intensificat în ultimele săptămâni în probleme precum preţul mare al carburantului, creşterea preţului încălzirii şi nivelul slab de trai în cea mai săracă ţară din Uniunea Euroeană (UE).

Mii de bulgari au manifestat la 11 noiembrie în toată ţara denunţând creşterea preţurilor carburanţilor, blocând circulaţia în aproximativ 20 d oraşe şi pe principalele drumuri din ţară.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.