Venezuela şi Columbia anunţă că trimit ambasadori în cealaltă ţară, la trei ani după ce şi-au întrerupt relaţiile, după instalarea la putere a noului preşedinte columbian de stânga Gustavo Petro, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele venezuelean Nicolas maduro a anunţat joi la Caracas că fostul ministru de Externe Felix Plasencia a cerut Guvernului columbian să-l acrediteze ”şi se va afla în curând la Bogota”.

”Eu am decis, răspunzând Guvernului venezuelean care a desemnat ambasadorul care va avea responsabilitatea să normalizeze relaţiile între cele două ţări, să-l numesc pe Armando Benedetti ambasador al Columbiei în Venezuela”, a anunţat, la rândul său, într-o înregistrare video adresată presei, preşedintele columbian Gustavo Petro.

Armando Benedetti este un fost senator.

Caracasul şi-a întrerupt relaţiile diplomatice cu Bogota în februarie 2019, când fostul preşedinte columbian de dreapta Ivan Duque nu a recunoscut realegerea lui Nicolas Maduro şi a susţinit proclamarea liderului opoziţiei Juan Guaido preşedinte interimar al Venezuelei.

Nicolas Maduro a dezvăluit atunci numeroase planuri urzite de Ivan Duque vizând să-l înlăture de la putere.

În afară de acest schimb de ambasadori, procesul de normalizare a relaţiilor prevede o redeschidere completă a frontierei de peste 2.000 de kilometri dintre cele două ţări, închisă complet circulaţiei vehiculelor din 2015, redeschisă doar pietonilor la sfârşitul anului trecut.

Caracasul şi Bogota urmează să-şi restabilească şi relaţiile militare.

”Vom continua pas cu pas şi într-un ritm sigur să avansăm către o restabilire şi o reconstruire a relaţiilor politice, diplomatice şi comerciale”, a anunţat Nicoals Maduro la postul public VTV.

Gustavo Petro, primul preşedinte de stânga din istoria Columbiei, ales la 19 iunie, a anunţat în campania sa electorală că va restabili relaţiile diplomatice cu Venezuela la intrarea în funcţie, la 7 august.

Gustavo Petro şi Nicolas Maduro au discutat la telefon, însă prezenţa unor membri ai gherilei, paramilitari şi traficanţi de droguri în zona forntierei comune poroase - pe care milioane de venezueleni au traversat-o fugind de criză - rămâne un subiect sensibil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.