Caracasul a demarat demersuri în vederea unei restabiliri a ”relaţiilor militare” cu Bogota, anunţă ministrul venezuelean al Apărării Vladimir Padrino Lopez, care confirmă astfel o ”încălzire” a relaţiilor între cele două ţări, după alegerea lui Gustavo Petro preşedinte în Columbia, care ar putea pune capăt unei lungi perioade de tensiuni, relatează AFP

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Am primit instrucţiuni” de la preşedintele venezuelean Nicolas Maduro ”în vederea stabilirii imediat a unui contact cu Ministerul columbian al Apărării, cu scopul retabilirii relaţiilor noastre militare”, a anunţat generalul Vladimir Padrino Lopez, citat într-un mesaj postat marţi pe Twitter de Ministerul venezuelean al Apărării.

”Trebuie să începem să cooperăm. Asta nu înseamnă că va exista o relaţie politică şi că schimbări vor avea loc imediat. Nu există aşa ceva. Trebuie să avansăm puţin câte puţin (...), cu multă prudenţă, cu mult tact (...), pentru ca să ne asumăm noile realităţi la frontiera cu Columbia”, a adăugat el.

După alegerea în Columbia a preşedintelui de stânga Gustavo Petro - după ani de putere ai unei drepte dure - cele două ţări au anunţat că îşi vor relua relaţiile diplomatice, întrerupte în 2019.

Gustavo Petro a declarat presei că aceste contacte fac parte dintr-un ”proces de normalizare” şi că ”în două luni am putea rezolva problemele cele mai importante”.

Cele două ţări au convenit să-şi restabilească relaţiile la nivel de ambasadori, după instalarea la putere a lui Gustavo Petro, duminică, întrerupte după ce administraţia lui Ivan Duque l-a recunoscut pe liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido ”preşedinte interimar” al Venmezuelei.

”Atât timp cât relaţiile nu vor fi normalizate, nu vor exista ambasadori”, a nuanţat Gustavo Petro, care a dezminţit informnaţii de presă cu privire la întâlnire iminentă cu Nicolas Maduro.

Cei doi vecini au frontieră comună de peste 2.000 de kilometri, unde au loc adesea violenţe ale unor gherile, paramilitari, traficanţi de droguri şi traficanţi de marfă de contrabandă.

Caracsul şi Bogota se acuză reciproc de întreţinerea unei atmosfere de insecuritate în zona frontierei.

În marrtie 2021, confrnătri armate la Apure (sud-vest) între militari venezueleni şi grupuri de imigranţi columbieni fără acte s-au soldat cu 16 morţi în rândul militarilor şi au condus la deplasarea a mii de civili.

Forţele columbiene au denunţat înăclcări ale teritoriului columbian de către militari venezueleni.

Frontiera dintre cele două ţări a rămas complet închisă, până la o relaxare, în octombrie 2021.

Închiderea punctelor de trecerea frontierei a antrenat deschiderea unor itinerarii alternative, denumite ”trochas”, prin care tranzitează mii de persoane şi mărfuri de contrabandă în valoare de milioane de dolari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.