Liderul opoziţiei venezuelene Juan Guaido a lansat, sâmbătă, un marş naţional la Caracas pentru a forţa plecarea preşedintelui Nicolas Maduro care a denunţat un "atac cibernetic" la originea penei de curent care durează de trei nopţi, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Niciun bilanţ oficial al situaţiei din ţară, aruncată în haos, nu este disponibil, dar cel puţin 15 pacienţi care sufereau de boli renale au murit în ultimele 48 de ore în lipsa dializei, potrivit unui ONG, Coaliţia organizaţiilor pentru drepturi la sănătate şi la viaţă (Codevida). 

Potrivit directorului său, Francisco Valencia, "95% din unităţile de dializă, care ar putea ajunge în prezent la 100%, sunt paralizate din cauza lipsei de electricitate". 

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

Cele mai multe dintre unităţile de îngrijire nu dispun de generatoare sau nu funcţionează. 

"Anunţ un turneu, turneul meu şi cel al tuturor deputaţilor (prin ţară) pentru a vă chema la Caracas definitiv", a lansat Juan Guaido în faţa miilor de susţinători ieşiţi în stradă în capitală. 

"La finalul acestui turneu (...) vom anunţa data când toţi împreună vom merge la Caracas", a adăugat el, cu un megafon, urcat pe capota unei maşini de teren: preşedintele interimar autoproclamat, recunoscut de 50 de ţări din 23 ianuarie.

Juan Guaido a repetat că este pregătit să autorizeze o intervenţie militară străină, referindu-se la Constituţie - "Articolul 187, când va veni momentul", care autorizează "misiunile militare venezuelene în exteriorul ţării sau străine în ţară". 

"Intervenţie! Intervenţie!", a intonat muţimea în cor. "Toate opţiunile sunt pe masă şi noi spunem asta într-o manieră responsabilă", a asigurat Juan Guaido. 

Autorităţile venezuelene nu furnizează niciodată cifre privind manifestaţiile. 

Simultan, mii de susţinători ai regimului, îmbrăcaţi în roşu, îl ascultau pe preşedintele Nicolas Maduro, care a denunţat un nou "atac cibernetic" care ar fi împiedicat restabilirea electricităţii în ţară. 

"Astăzi, 9 martie, am avansat cu aproape 70% (în restabilirea curentului) când a avut loc un alt atac cibernetic vizând sursele de energie care funcţionează perfect. Asta a anulat tot ceea ce am realizat", a explicat Maduro. 

Aproape toată ţara este afectată şi electricitatea, care a revenit sâmbătă dimineaţă la Caracas, a dispărut din nou după-amiază. 

Potrivit ministrului Comunicaţiilor Jorge Rodriguez, pana de curent a fost declanşată joi de "un prim atac cibernetic contra sistemului de control automatizat" de la centrala hidroelectrică din Guri, în sud-estul ţării, care furnizează 80% din electricitate. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.