Venezuelenii sunt chemaţi duminică la urne pentru a-şi alege deputaţii şi guvernatorii, în cadrul unui scrutin în care guvernul este aşteptat să câştige cu o marjă largă, majoritatea opoziţiei boicotându-l, la zece luni după realegerea preşedintelui Nicolas Maduro, a cărui victorie o contestă, relatează AFP.
Peste 400 000 de membri ai forţelor de securitate vor fi mobilizaţi pentru acest scrutin, care se va desfăşura între orele 06:00 şi 18:00, ora locală (10:00 - 22:00 GMT), rezultatele fiind aşteptate în cursul serii.
Scrutinul a fost deja marcat de arestarea, vineri, a lui Juan Pablo Guanipa, un lider al opoziţiei apropiat de lidera Maria Corina Machado, care face apel la boicot. Fostul deputat este acuzat de apartenenţă la o „reţea teroristă” care urmărea să „saboteze” alegerile de duminică.
Arestarea a stârnit proteste, inclusiv din partea secretarului de stat american Marco Rubio, care a calificat-o drept „nejustificată şi arbitrară”.
Guvernul, care denunţă în mod regulat comploturile - reale sau imaginare - a anunţat la 19 mai că suspendă zborurile din Columbia, denunţând infiltrarea unor „mercenari” care încearcă să „saboteze” alegerile de duminică.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
În cadrul acestor alegeri, guvernul intenţionează să aleagă un guvernator şi opt deputaţi pentru Essequibo, regiunea bogată în petrol din Guyana vecină pe care Caracasul o revendică în cadrul unei dispute care datează din perioada colonială şi care a fost recent reaprinsă.
Săptămâna trecută, preşedintele Guyanei, Irfaan Ali, a declarat pentru AFP că este vorba despre „o ameninţare”, deşi votul are loc doar în zona de frontieră din partea venezueleană. Nu există secţii de votare în teritoriul administrat de Georgetown.
Chavismul, mişcarea creată de regretatul preşedinte Hugo Chavez, al cărui moştenitor este Maduro, controlează în prezent 19 din cele 23 de state ale ţării şi deţine 253 din cele 277 de locuri din parlament.
Sondajele prevăd o majoritate absolută pentru partidul lui Maduro în Adunare. Iar potrivit mai multor analişti, opoziţia este în măsură să câştige doar două din cele 24 de state: Zulia, statul petrolier, şi Nueva Sparta, insula Margarita.
„Majoritatea opoziţiei nu va merge la vot, ceea ce favorizează o victorie a guvernului. Pe 25 mai, vom avea o hartă foarte roşie”, prezice Jesus Castillo, director al firmei de consultanţă Polianalitica, referindu-se la culoarea chavismului.
Campania a fost discretă, atât pentru opoziţie, cât şi pentru guvern.
Cu „54 de partide, mai mult de 6.500 de candidaţi... Există ceva pentru toată lumea”, s-a lăudat Maduro, care a promis o «victorie zdrobitoare» pentru tabăra sa.
La rândul său, Machado a denunţat o „farsă enormă pe care regimul vrea să o pună în scenă pentru a-şi îngropa înfrângerea (în alegerile prezidenţiale) din 28 iulie”. „Vom (...) ratifica această înfrângere printr-o absenţă totală, (...) lăsând toate secţiile de votare goale”, a declarat ea.
Opoziţia, divizată cu privire la prezenţa la vot, revendică în continuare victoria în alegerile prezidenţiale din 2024, despre care spune că au fost marcate de fraude. Tulburările postelectorale s-au soldat cu 28 de morţi şi 2 400 de arestări (1 900 au fost eliberate între timp).
Henrique Capriles, de două ori candidat la preşedinţie, a atras în spatele său o parte a opoziţiei convinsă de necesitatea participării la vot.
„Votul este un instrument pentru schimbare, luptă şi rezistenţă. Înţeleg frustrarea oamenilor, dar aşa sunt luptele, sunt dificile (...) Trebuie să luptăm”, a explicat Juan Requesens, candidat pentru guvernoratul Miranda, care include o parte din Caracas.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.