Venezuela a adoptat o lege prin care îşi afirmă suveranitatea asupra Essequibo, un teritoriu bogat în petrol administrat de Guyana vecină, care a denunţat vineri o "încălcare flagrantă a suveranităţii sale", relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea aprobată joi în unanimitate în şedinţă plenară a fost înaintată Curţii Supreme, care trebuie să-i valideze constituţionalitatea.

Ea a fost elaborată de preşedintele Nicolas Maduro după referendumul organizat în decembrie privind ataşarea regiunii disputate la ţara sa. Legea desemnează teritoriul ca un nou stat al Venezuelei, guvernat din oraşul Tumeremo, situat în statul venezuelean Bolivar.

"Am reuşit", a declarat încântat Jorge Rodriguez, preşedintele Parlamentului şi unul dintre principalii susţinători ai textului, după vot.

"Această Adunare Naţională confirmă dreptul poporului venezuelean de a-şi apăra teritoriul", a declarat Diosdado Cabello, considerat a fi numărul doi în guvernul venezuelean.



Într-un comunicat, Guyana s-a declarat "grav îngrijorată" de adoptarea acestei legi, calificând-o drept "o încălcare flagrantă a suveranităţii sale". Aceasta a făcut apel la comunitatea internaţională să "susţină statul de drept prin respingerea expansionismului ilegal al Venezuelei".

Teritoriu de 160.000 km2 bogat în petrol şi resurse naturale, Essequibo se află în centrul unor tensiuni intense între cele două ţări după ce Guyana a lansat în septembrie licitaţii petroliere în teritoriu, ceea ce a determinat Venezuela să organizeze un referendum.

Rezultatul a fost o "victorie zdrobitoare" (96,33%) pentru întrebarea privind integrarea regiunii cu Venezuela.

Aproximativ 125.000 de persoane, adică o cincime din populaţia Guyanei, trăiesc în Essequibo, care acoperă două treimi din suprafaţa ţării.

Venezuela susţine că râul Essequibo ar trebui să fie graniţa naturală, aşa cum a fost în 1777, în timpul Imperiului spaniol.

Guyana, la rândul său, susţine că frontiera, care datează din perioada colonială britanică, a fost ratificată în 1899 de o curte de arbitraj din Paris.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.