Multiplicarea cazurilor de îmbolnăvire cu varianta omicron a SARS-CoV-2 în lume ar putea spori riscul apariţiei unei noi variante mai periculoase a noului coronavirus, avertizează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În pofida faptului că varianta omicron se răspândeşte în mod fulgerător în lume, ea pare mai puţin patogenă decât se temea iniţial şi alimentează speranţa unei depăşiri a pandemiei covid-19.

Însă creşterea abruptă a nivelul îmbolnăvirilor poate avea şi un efect invers, declară AFP o reprezentantă de la OMS în Situaţii de Urgenţă, Catherine Smallwood.

”Cu cât omicron se răspândeşte, se transmite şi se replică mai mult, cu atât este mai susceptibilă să genereze o nouă variantă”, avertizează ea.

”În prezent, omicron este mortală, ea poate cauza moartea (...). Poate un pic mai puţin decât (varianta indiană) delta, dar cine poate şti ce ar putea să genereze viitoarea variantă?”, declară ea.

”O FAZĂ FOARTE PERCULOASĂ”

Europa a înregistrat peste 100 de milioane de cazuri de covid-19 de la începutul pandemiei covid-19 şi peste cinci milioane de cazuri noi în ultima săptămână din 2021, ceea ce ”eclipsează aproape tot ceea ce am văzut până acum”, declară Catherine Smallwood.

”Ne aflăm într-o fază foarte periculoasă. Nivelul contaminării creşte în mod foarte semnificativ în Europa Occidentală, iar impactul real al acestui lucru nu este încă clar”, avertizează ea.

”La nivel individual, riscul spotalizării este probabil mai mic în cazul omicron decât în cazul delta, însă per ansamblu omicron ar putea constitui o ameninţare mai importantă, din cauza numărului mare de cazuri”, estimează ea.

”Atunci când creşte numărul de cazuri atât de semnificativ, este probabil ca un număr mult mai mare de persoane cu boli grave să ajungă la spital, eventual să moară”, subliniază ea.

Regatul Unit, care a anunţat că a înregistrat pentru prima oară peste 200.000 de cazuri noi pe zi, este ameninţat de o criză spitalicească, din cauza lipsei de personal, cauzată de valul omicron.

Franţa s-a apropiat marţi de 300.000 de cazuri, potrivit autorităţilor.

Catherine Smallwood avertizează că se aşteaptă la scenarii similiare în alte ţări europene.

”Chiar în cele mai sofisticate şi mai mari sisteme de sănătate există dificultăţi reale în acest moment şi este probabil ca acest lucru să se repete în regiune, pe măsură ce omicron va antrena o creştere a numărului de cazuri” de covid-19, estimează ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.