Varianta de coronavirus Omicron a limitat festivităţile de Anul Nou în mare parte din lume, astfel că Parisul şi-a anulat spectacolul de artificii, Londra s-a limitat la televiziune, iar New York-ul a restrâns celebra ceremonie a globului din Times Square, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Globul luminos făcută din panouri de cristal Waterford a alunecat pe stâlp la miezul nopţii în Times Square, dar doar 15.000 de spectatori au fost lăsaţi să intre în zona oficială de vizionare în loc de numărul obişnuit de 58.000.

 În urmă cu un an, vaccinul nou disponibil a oferit speranţa că pandemia de Covid-19 ar putea fi sub control până la începutul anului 2022.

În schimb, sosirea bruscă a Omicron a adus o creştere a numărului de cazuri de coronavirus pe tot globul. Infecţiile la nivel mondial au atins un nivel record în ultimele şapte zile, cu o medie de puţin peste un milion de cazuri detectate pe zi între 24 şi 30 decembrie, în creştere cu aproximativ 100.000 faţă de vârful anterior înregistrat miercuri, potrivit datelor Reuters. Decesele, însă, nu au crescut, aducând speranţa că noua variantă este mai puţin letală.

New York City a raportat un record de 44.000 de cazuri miercuri şi alte 43.000 joi, ceea ce i-a determinat unii critici să se întrebe dacă sărbătorile ar trebui să continue. Dar oficialii au decis că o petrecere în aer liber a petrecăreţilor vaccinaţi, mascaţi şi cu menţinerea distanţării sociale este sigură şi o opţiune mai bună decât sărbătoarea practic liberă care a avut loc în 2021.

Şi în restul lumii evenimentele din nouapte de Anul Nou au fost limitate.

Miezul nopţii a trecut la Paris fără focuri de artificii sau spectacole cu DJ, deoarece oficialii oraşului au anulat evenimentele planificate pe Champs-Elysees, la recomandarea unui grup ştiinţific care a declarat că adunările în masă ar fi prea riscante.

În Olanda, unde grupările de peste patru persoane sunt interzise, ​​poliţia a dispersat câteva mii de oameni care s-au adunat sfidător în Piaţa centrală Dam din Amsterdam, a informat agenţia de presă ANP.

Dar la Londra, unde un spectacol de artificii şi un spectacol de lumini au fost anulate în octombrie, oficialii au anunţat vineri că spectacolul va prinde viaţă pe ecranele televizoarelor, deoarece Big Ben a sunat în Anul Nou pentru prima dată din 2017 după lucrările de restaurare.

Imaginile BBC cu artificiile au arătat un trafic de vehicule foarte uşor şi practic niciun spectator în persoană.

Anterior, Marea Britanie a publicat un studiu pe un milion de cazuri care a constatat că cei cu Omicron aveau o probabilitate de aproximativ o treime de a avea nevoie de spitalizare faţă de cei cu varianta Delta. Rezultatele sunt ”în concordanţă cu semnele încurajatoare pe care le-am văzut deja”, a declarat Susan Hopkins, consilier medical şef la Agenţia de Securitate a Sănătăţii din Marea Britanie.

 În urma datelor încurajatoare, Cape Town a ridicat brusc carantina chiar la timp pentru Anul Nou, după ce Africa de Sud a devenit prima ţară care a declarat că valul Omicron a atins-o - şi fără o creştere uriaşă a deceselor.

Oraşul australian Sydney a sărbătorit Anul Nou cu focuri de artificii spectaculoase în portul de deasupra Operei.

La Madrid, oamenii au făcut coadă ore în şir pentru a intra în piaţa principală Puerta del Sol, unde sărbătorile au continuat cu mai multe puncte de control de securitate, măşti obligatorii şi capacitate la 60% din nivelurile normale.

În Asia, sărbătorile au fost în mare parte scurtate sau anulate. În Coreea de Sud, o ceremonie tradiţională cu clopote de la miezul nopţii a fost anulată pentru al doilea an, în timp ce festivităţile au fost interzise în cartierul de divertisment Shibuya din Tokyo, premierul Fumio Kishida îndemnând oamenii pe YouTube să poarte măşti şi să limiteze numărul la petreceri.

China, unde coronavirusul a apărut pentru prima dată la sfârşitul anului 2019, a fost în alertă maximă, oraşul Xian fiind închis şi evenimentele de Anul Nou din alte oraşe anulate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.