Vânzarea unor rachete antitanc Ucrainei, aprobată de Statele Unite joi, constituie un ”argument descurajator împotriva agresiunii ruse” în estul ţării, a salutat vineri preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În mâinile soldaţilor ucraineni, aceste arme constituie un argument disuasiv contra agresorului rus în Donbas”, o regiune devastată de patru ani de un conflict între armata ucraineană şi separatişti proruşi, scrie preşedintele ucrainean pe Facebook.

”Îi mulţumesc preşedintelui Trump şi întregii sale echipe pentru susţinerea Ucrainei şi pentru această decizie istorică. Numai prin solidaritate şi unitate putem opri agresorul rus şi proteja lumea liberă de ambiţiile sale ameninţătoare”, adaugă el.

Potrivit agenţiei federale americane însărcinate cu aceste contracte militare, Defense Security Cooperation Agency (DSCA), Guvernul ucrainean doreşte să cumpere 210 rachete de tip Javelin şi 37 de lansatoare de rachete în valoare totală de 47 de milioane de dolari.

”Sistemul (de tip) Javelin va ajuta Ucraina să-şi construiască capacităţile de apărare pe termen lung, pentru a-şi proteja suveranitatea şi integritatea teritorială”, justifică DSCA într-un comunicat.

Ucraina se confruntă din primăvara lui 2014 cu un conflict sângeros în estul ţării.

Kievul şi Occidentul acuză Moscova că-i ajută financiar şi militar pe separatiştii proruşi, ceea ce Moscova dezminte.

Washingtonul a avut grijă, până acum, să nu toarne gaz pe foc şi a refuzat să furnizeze armament letal Kievului.

Războiul s-a soldat cu peste 10.000 de morţi. Acorduri de pace semnate la Minsk, în februarie 2015, au condus la o cvasiîncetare a confruntărilor armate, însă valuri de violenţe continuă să izbucnească cu regularitate de-a lungul liniei de demarcaţie.

”Nu există nimic (în acordurile de pace de la Minsk) care să arate că livrări de armament pot ajuta în vreun fel la rezolvarea situaţiei”, a reacţionat o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, citată de agenţia de presă Interfax.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.