Secretarul de Stat american Antony Blinken efectuează luni o vizită-fulger - prevăzută de mult timp - la Tel Aviv şi Ierusalim, iar marţi la Ramallah, după ce s-a întâlnit luni dimineaţa cu omologul său egiptean Sameh Shoukry la Cairo, în contextul unei noi spirale a violenţelor israeliano-palestiniene sângeroase, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Antony Blinken se întâlneşte luni, la Ierusalim, cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, iar marţi, la Ramallah, cu preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, pe lângă care urmează să-şi reitereze apelul la reţinere.

La sosirea pe aeroportul din Tel Aviv, el i-a îndemnat atât pe israelien, cât şi pe palestinieni să nu ”aţâţe tensiunile”.

Această vizită, a doua etapă a unui turneu în Orientul Mijloociu, a început duminică, în Egipt. Ea era prevăzută de mult timp, dar a luat altă turnură odată cu spirala violenţelor israeliano-palestiniene din ultimale zile.

”Ţine de responsabilitatea fiecăruia să ia măsuri pentru a potoili tensiunile, în loc să le aţăţe, să acţioneze pentru ca într-o bună zi oamenilor să nu le mai fie frică în comunităţile lor, în casele lor, în lăcaşurile lor de cult”, a subliniat, pe aeroport, la Tel Aviv, Blinken.

”Âsta e singurul fel de a pune capăt valului de violenţe care a costat prea multe vieţi - prea multe vieţi israeliene, prea multe vieţi palestiniene”, a subliniat el.

APEL LA DEZESCALADARE

”Îndemnăm toate părţile la calm şi să calmeze tensiunile”, a tunat Antony Blinken într-o conferinţăă de presă, alături de omologul său egiptean Sameh Shoukri, care a pledat, la rândul său, în favoarea unei ”soluţii drepte” la conflictul istraeliano-palestinian, aflat mai mult ca niciodată în impas.

Egiptul, diplomaţia egipteană şi mai ales serviciile egiptene de spionaj sunt solicitate cu regularitate să intervină în problema palestiniană.

Egiptul - prima ţară arabă care a semnat un acord de pace cu Israelul, în 1979, şi o ţară vecină cu Fâşia Gaza, aflată sub o blocadă israeliană de peste 15 ani - îi primeşte atât pe şefii de guvern israelieni, cât şi pe liderii diverselor partide palestiniene.

Preşedinţia egipteană a dat asigurări, din nou, că ”Egiptul a depus în ultimele zile eforturi într-o încercare de a controla flacăra tensiunilor”.

”Vreau să aud ceea ce oamenii afectaţi zi de zi (de conflict) au de spus”, a declarat şeful diplomaţiei americane postului saudit al-Arabiya.

În urma unor atacuri antipalestiniene, Guvernul lui Benjamin Netanyahu - cel mai de dreapta din istoria Israelului - a anunţat măsuri vizând pedepsirea rudelor autorilor atentatelor.

TENSIUNI ÎN CREŞTERE

Morţile, atât de partea palestiniană, cât şi de partea israeliană, s-au multiplicat din nou în ultimele zile - atentate, atacuri armate, raiduri aeriene şi măsuri punitive nu încetează să-şi răspunde unele altora, în pofida îndemnurilor internaţionale la ”reţinere”.

Duminică, forţe israeliene au pus sub sechestru casa familiei unui palestinian care a ucis şase israelieni şi o ucraineancă vineri, în Ierusalimul de Est - partea palestiniană a Oraşului Sfânt, ocupată şi anexată de Israel -, pentru a o demola.

Casa altui palestinian, care a rănit sâmbătă doi israelieni, un  tată şi pe fiul acestuia, tot în Ierusalimul de Est, urma să fie pusă sub sechestru.

Gărzi palestiniene civile au ucis duminică un palestinian în Cisiordania, un teritoriu ocupat de Israel din 1967.

Luni, forţe palestiniene au ucis un palestinian la Hebron, în Cisiordania, au anunţat autorităţile israeliene.

Atacurile antiisraeliene au avut loc în urma unui raid israelian - cel mai sângeros de ani de zile - în Cisiordania, în care zece palestinieni au fost ucişi la Jenin, urmat de tiruri de rachetă din Fâşia Gaza către Israel şi atacuri aeriene israeliene ca represalii.

Aceste violenţe alimentează temeri cu privire la izbucnirea unui nou război, iar Antony Blinken urmează să repete apelul american la reţinere luni, în faţa lui Benjamin Netanyahu, iar apoi a preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

IMPAS ÎN CONFLICTUL ISRAELIANO-PALESTINIAN

Statele Unite şi Egiptul, unul dintre principalii beneficiari ai ajutorului militar american, sunt actori diplomatici cu greutate, însă unii experţi consideră că marja de manevră a lui Antony Blinken pare limitată.

Washingtonul a condamnat un atac ”îngrozitor” în Ierusalimul de est, iar Antony Blinken urmează să-i îndemne pe Benjamin Netanyahu şi pe Mahmoud Abbas să ”ia urgent măsuri în vederea unei dezescaladări”, potrivit Departamentului de Stat american.

Însă, în privat, oficiali americani nu-şi ascund frustrarea faţă de escaladarea şi impasul în care se află conflictul israeliano-palestinian.

Prea puţine progrese sunt aşteptate pe frontul dezescaladării, însă Washingtonâul încearcă să reia legătura cu Benjamin Netanyahu, potrivit unor analişti.

O serie de oficiali s-au succedat recent pe la Ierusalim, iar unii experţi evocă o posibilă vizită a lui Benjamin Netanyahu la Casa Albă în februarie.

SUDAN

Pe frontul diplomatic egiptean, Antony Blinken l-a asigurat pe Sameh Shoukri de susţinearea Statelor Unite în vederea unei soluţii diplomatice în disputa Egiptului cu Sudanul şi Etiopia cu privire la mega barajul de la Addis Abeba pe Nil.

Această susţinere intervine în urma unei declaraţii-surpriză a liderului de facto al Sudanului, generalul pucist  Abdel Fattah al-Burhan, care s-a declarat săptămâna trecută ”de acord în toate punctele” cu Etiopia, părând să retragă susţinerea Egiptului în dosarul barajului.

Antony Blinken a evocat totodată impasul politic din Sudan - unde civilii întâmpină dificultăţi să se întoarcă în Guvern - şi din Libia - unde a spus că vrea să vadă alegeri rapid.

El a revenit asupra problemei drepturilor omului în Egipt, un dosar în care preşedintele american Joe Biden promitea intransigenţă la începutul mandatului său.

Antony Blinken a declarat că speră la eliberarea celor peste 60.000 de deţinuţi politici din Egipt şi la deschiderea unui ”dialog naţional”, promis de aproape un an de către puterea egipteană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.