Un uzbek, Abdulkadir Masharipov, judecat din 2017, a fost condamnat la 40 de pedepse cu închisoarea pe viaţă, după ce a fost găsit vinovat de comiterea unui atentat soldat cu 39 de morţi într-o discotecă, la Istanbul, în noaptea de Revelion în 2017, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Masharipov, al cărui proces a început în 2017, a fost condamnat la 40 de pedepse cu închisoarea pe viaţă pentru fiecare dintre cele 39 de persoane ucise - dintre care 27 erau străini - şi una pentru masacrul revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI), potrivit agenţiei turce de presă Anadolu, de stat.

Atacul, în clubul de noapte Reina, pe Bosfor, s-a soldat de asemenea cu 80 de răniţi.

Justiţia tucă l-a condamnat totodată la 1.368 de ani de închisoare cuprivire la tenatativă de omor a altor 79 de oameni şi port de armă ilegal.

Abdulkadir Masharipov, care a fost arestat la 15 zile după atentat, a mărturisit iniţial că el este autorul. Însă, într-o audiere din timpul procesului, în februarie 2019, el a revenit asupra mărturiei, afirmând că nu a comis atacul şi că nu nu el este ”individul cu un kalaşnikov în mână” văzut în momentul masacrului.

SI a revendicat atentatul ca represalii împotriva angajamentului militar al Turciei în Siria, iar poliţia tuircă a conchis că Abdulkadir Masharipov a acţionat în numele SI.

Acelaşi tribunal l-a condamnat pe Ilyas Mamasaripov, alt bărbat, la peste 1.400 de ani de închisoare, după ce l-a găsit vinovat de complicitate la omor şi tentativă de omor, potrivit Anadolu.

Alţi 48 de acuzaţi au fost condamnaţi la diverse pedepse, găsiţi vinovaţi că făceau parte dintr-o organizaţie teroristă.

Alţi 11 acuzaţi au fost achitaţi, potrivit Anadolu.

Atentatul de la Reina a fost primul atentat de acest fel revendicat în Turcia de SI, iar Ankara a imputat grupării jihadiste şi alte atacuri.

Discoteca Reina a fost parţial demolată în mai 2017, la ordinul Primăriei Istanbulului, din cauza încălcării unor reglementări urbanistice. Ea nu a maifost redeschisă de atunci.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.