Conclavul însărcinat să aleagă în cel mai mare secret viitorul Papă a început miercuri după-amiaza la Vatican, unde cardinalii s-au închis în Capela Sixtină, în urma unei ceremonii foarte solemne, relatează AFP.
La peste două săptămâni de la moartea lui Jorge Bergoglio, 133 de cardinali electori care provin din 70 de ţări - un record - au lansat acest proces extrem de codificat, urmărit cu atenţie de 1,4 miliarde de catolici şi mii de jurnalişti din întreaga lume.
După o slujbă în Bazilica Sfântul Petru miercuri dimineaţa, prelaţii, îmbrăcaţi în roşu şi alb, s-au reunit imediat după ora locală 16.00 (17.00, ora României), la o primă rugăciune comună, în Capela Paulină, după care s-au dus într-o procesiune lentă în Capela Sixtină, vecină.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Cu mâna pe o pagină a Evangheliei, ei s-au angajat - în latină - spunând ”promit, mă oblig şi jur” să păstreze secretul acestui Conclav cu uşile închise, riscând altfel pedeapsa cu excomunicarea.
"Extra omnes!" (”Toată lumea, afară!”), a tunat apoi maestrul ceremoniilor liturgice pontificale, monseniorul Diego Ravelli, pentru a scoate persoanele - oficianţi, ajutori, călugări - neutorizaţi să participe la această reuniune într-o izolare drastică.
Niciun telefon mobil nu este autorizat, iar reţelele de telecomunicaţii au fost întrerupte între zidurile Vaticanului.
Afară, în faţa bazilicii, anunţul a fost primit cu aplauze de credincioşi care urmăresc ceremonia pe patru ecrane uriaşe.
La ora locală 17.45 (18.45, ora României), uşile s-au închis în spatele ”prinţilor Bisericii” şi secretului alegerii lor, în faţa maiestuoasei fresce a Judecăţii de Apoi a lui Michelangelo.
INTERES MASIV
Imediat urma primul vot, al cărui rezultat nu va fi cunoscut înaintea orei locale 19.00 (20.00, ora României).
Acest prim tur permite o cântărire a forţelor prezente şi este puţin probabil ca o majoritate de două treimi - adică 89 de voturi - să fie atinsă.
Alegerea ar urma astfel să continue joi, când sunt prevăzute două tururi în sesiunea de dimineaţă şi alte două după-amiaza.
Lumea va sta cu ochii pe coşul metalic subţire fixat pe acoperişul Capelei Sixtine, pe care va ieşi, la sfârşitul fiecărei sesiuni fum. Un fum negru anunţă că nu s-a ales un Papă, iar alb că s-a ales un Papă.
Acest Conclav, acoperit de aproximativ 5.000 de jurnalişti, suscită un interes masiv în lume, discolo de sferele religioase, aşa cum arată pariuri în valoare de milioane de euro pe identitatea viitorului Papă, succesul unor jocuri online sau recorduri atinse de filmul ”Conclave”, apărut în 2024.
Securitatea a fost consolidată în jurul Pieţei Sfântul Petru, al cărei număr de puncte de acces a fost limitat şi unde poliţia percheziţionează rucsacuri,
”Am ştiut că Conclavul începe azi (miercuri) şi am venit (...). Va fi minunat să vedem fumul, chiar dacă nu e alb”, a declarat AFP o argetiniancă, Gabriella Sanz Balsells, în vârstă de 48 de ani, în apropierea pieţei.
Care dintre cei 133 de cardinali va apărea, aşadar, îmbrăcat în alb la balconul Bazilicii Sf. Petru?
De la italienii Pietro Parolin şi Pierbattista Pizzaballa şi până la maltezul Mario Grech şi la arhipiscopul francez al Marsiliei sau filipinezul Luis Antonio Tagle, mai multe nume au apărut între ”papabili” - favoriţi.
Însă acest Conclav se anunţă extrem de deschis faţă de o reprezentare fără precedent a ”periferiilor”, dragi Papei Francisc, care i-a numit pe 81% dintre cardinalii electori.
”Există o opoziţie atât culturală, cât şi de resentiment politic, ale anumitor biserici din Sud, faţă de occidentali şi europeni”, declară AFP direvtorul Observatorului Geopolitic şi Religios François Mabille.
Există totodată, în opinia sa, ”un clivaj pe care l-am văzut de-a lungul întregului pontificat al lui Francisc” între ”cei care consideră că trebuie să fie amintită în mod permanent doctrina şi profiluri mai pastorale, într-o logică de însoţire” a credincioşilor.
Pentru a învăţa să se cunoască şi a-şi înfrunte punctele de vedere cu privire la provocările Bisericii, cardinalii au ţinut în ultimele zile 12 ”Congregaţii Generale” care să permită conturarea profilului viitorului Papă.
Însă în această alegere foarte deschisă, contextul geopolitic ar putea cântări, de la o ascensiune a populismului, o însăsprire a Războiului din Fâşia Gaza şi până la cea mai gravă confruntare din ultimii 20 de ani între India şi Pakistan.
”Ne putem imagina că cardinalii sensibili la contextul internaţional pe care-l cunoaştem după revenirea lui Trump îşi spun că este nevoie de o persoană experimentată la conducerea Bisericii Catolice, şi anume de cineva care cunoaşte perfect relaţiiile internaţionale”, declară François Mabille.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...