Marina americană (US Navy) îşi continua căutările în vederea recuperării balonului chinez doborât sâmbătă de un avion de luptă în largul coastelor statului South Carolina, după ce a survolat timp de mai multe zile Statele Unite, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Generalul Glen VanHerck, comandantul Forţelor americane în America de Nord, a anunţat duminică faptul că Marina desfăşoară ”operaţiuni de recuperare cu ajutorul Pazei de Coastă americane, în vederea securizării zonei şi menţinerii securităţii publice”.

Balonul - care zbura la 18 kilometri altitudine - a fost doborât de către un avion de vînătoare de tip F-22.

Resturile balonului au căzut la aproximativ 11 kilometri distanţă de coastă şi se întind pe o suprafaţă tot de aproximativ 11 kilometri, în ape relativ puţin adânci.

Pentagonul acuză că este vorba despre un balon spion, ”folosit de către Republica Populară China într-o tentativă de a supraveghea instalaţii strategice” în Statele Unite.

Beijingul dă asigurări că este vorba despre o aeronavă de supraveghere meteorologică şi care a deviat de la traiectorie.

Vineri, Forţele Aeriene columbiene au anunţat că au descoperit alt obiect care prezintă ”caracteristici asemănătoare ale unui balon”.

Acest obiect a zburat la o altitudine de 17.000 de metri, cu o vizteză medie de 46 de kilometri pe oră, preciza într-un comunicat armata columbiană.

Survolarea Statelor Unite deteriorează şi mai mult relaţiile chinezo-americane. Ea a condus, săptămâna trecută, la anularea în ultimul moment a unei vizite la Beijing a secretarului de Stat american Antony Bliknen, prima prevăzută la acest nivel din 2018 încoace.

”GRAV AFECTATE ŞI DETERIORATE”

Luni, Guvernul chinez a acuzat Statele Unite de faptul că a ”afectat grav” relaţiile între cele două ţări doborând balonul.

China şi-a exprimat în mai multe rânduri furia faţă de decizia Statelor Unite de a doborî aeronava, iar adjunctul ministrului chinez de Externe Xie Feng a ameninţat duminică că Beijingul ”îşi rezervă dreptul” de a replica.

”Acţiunile americane au afectat şi deteriorat grav eforturie şi progresele celor două părţi de a stabiliza relaţiile chinezo-americane după summit din Bali” între preşedinţii american Joe Biden şi Chinez Xi Jinping, în noiembrie, la summitul G20, denunţă el luni într-un comunicat.

Aeronava a intrat pentru prima oară în spaţiul aerian american la 28 ianuarie, în nordul Insulelor Aleutine (Alaska) şi a intrat apoi în spaţiul aerian canadian la 30 ianuarie, după care a trecut înapoi în America, în statul Idaho (nord-vest), la 31 ianuarie.

Marele public a aflat despre existenţa balonului abia joi, pe când se afla deasupra statului Montana. El şi-a continuat periplul către est până a ajuns la coasta Oceanului Atlantic.

Opoziţia republicană l-a acuzat în weekend pe preşedintele Joe Biden din cauză că nu a acţionat mai rapid şi mai ferm.

”Ca întotdeauna, când e vorba despre securitatea naţională şi politica externă, administraţia Biden a răspuns mai întâi în mod prea indecis, iar apoi prea târziu”, a tunat liderul minorităţii republicane în Senat, Mitch McConnell.

”N-ar fi trebuit să lăsăm Republica Populară China să ne ia în râs spaţiul aerian”, a denunţat el într-un comunicat, catalogând incidentul drept o ”ocazie ratată” de a apăra ”suveranitatea” americană.

”Doborârea balonului deasupra apei nu era doar opţiunea cea mai sigură, ci şi cea care permite maximizarea informaţiilor culese”, prin recuperarea pieselor dispozitivului, i-a replicat duminică, liderul majorităţii democrate în Senat, Chuck Schumer.

Acest lucru permite ”să se analizeze tehnologia folosită de către armata chineză”, a subliniat el.

REUNIUNE LA 15 FEBRUARIE

Schumer dă asigurări că administraţia Biden ia în calcul ”alte acţiuni împotriva Chinei” şi a anunţat o reuniune în domeniul informaţiilor clasificate - cu uşile închise - pe tema incidentului, a tuturor senatorilor, la 15 februarie.

Cu doar câteva momente mai înainte de anularea vizitei lui Blinken la beijing, săptămâna trecută, China a prezentat - un gest extrem de rar - scuze cu privire la acest incident.

”Ei fac mare gălăgie cu privire la acest incident”, a denunţat la AFP Xu, un locuitor din Beijing. ”Când lucrurile se ambalează, asta nu aduce nimic bun, nu serveşte păcii”, a adîugat el.

Alt locuitor al Beijingului, Li Yize, în vârstă de 23 de ani, a declarat AFP că el crede că decizia Washingtonului de a doborî balonul este ”un mod prin care Statele Unite să-şi arate puterea militară”.

”Cred că dacă China ar fi fost în locul Statelor Unite, iar o sondă aeriană ar fi pătruns pe teritoriul ei, şi ea ar fi tratat (incidentul) cu severitate”, a declarat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.